Apple skal ta knekken på SIM-kortet

Nye iPader har programvarebasert løsning.

Apple skal ta knekken på SIM-kortet
Slik bytter man mellom operatørene i programvaren. Bilde: Apple

En av nyhetene som ikke ble nevnt høyt under gårsdagens Apple-pressekonferanse, men som kan potensielt ha stor betydning for brukere som reiser mye, er at den nye iPad Air 2 (og iPad mini 3) har et innebygd såkalt Apple-SIM-kort.

Funksjonaliteten som dette åpner for er foreløpig bare begrenset til en håndfull amerikanske teleoperatører samt én britisk. Men det er jo sannsynlig at det på sikt blir åpnet for å støtte flere operatører i flere land, ikke minst fordi den nye iPaden støtter nok LTE-bånd til å fungere i de aller fleste områdene. Det finnes ingen geografiske variasjoner av maskinvaren som begrenser dette.

Poenget er at det innebygde SIM-kortet lar deg bytte mellom dataplanene hos de tre amerikanske operatørene i programvaren, uten å måtte fysisk bytte kortet. Den britiske operatøren EE er også med i dette programmet.

Så lenge brukeren har dataplaner hos noen av disse teleselskapene, er det bare å bytte mellom dem i innstillingene. Dette er en glimrende løsning for reisende som ikke lenger trenger å oppsøke et utsalgssted for å hente et nytt, fysisk SIM-kort ved ankomst. Det betyr også at brukerne ikke trenger å tegne langvarige datakontrakter med operatørene når de reiser.

I USA er det fremdeles svært vanlig at nye mobiltelefoner låses til de respektive operatørene og deres nettverk, og Apples forsøk på å gjøre SIM-kortet programvarebasert kan være et steg til å eliminere dette.

Ikke nok med det - på sikt kan dette bety at Apple-enheter slutter å bruke fysiske SIM-kort fullstendig. Det er ingen hemmelighet at Apple har stor påvirkningskraft hos teleselskaper, og deres nyvinninger når det gjelder SIM-kort har alltid fått gjennomslag i bransjen. Vi har de siste årene fått stadig mindre kort, og disse ble tatt allment i bruk først når Apple bygde støtten inn i sine enheter.

Flere analytikere påpeker at programvare-baserte SIM-kort som gir brukeren mye mer fleksibilitet vil mest sannsynlig dukke opp i neste års iPhone-modeller, og deretter kan man egentlig bare vente på det fysiske SIM-kortets død.

    Les også: