Apple slo rekord igjen

– Dette ble vårt beste år noensinne, sier Tim Cook.

Apple slo rekord igjen
En kunde prøver nye iPhone 6s ved en Apple-butikk i Los Angeles. Siste kvartal omfatter bare to dagers salg av de nyeste iPhone-modellene. Bilde: Ringo H.W. Chiu, Ap/NTB scanpix

Her er nøkkeltallene fra fjerde kvartal i Apples avvikende regnskapsår, som ble avsluttet 26. september og presentert i går:

  • 51,5 milliarder dollar i inntekter, en oppgang på 22,26 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.
  • Driftsresultatet endte på 14,62 milliarder dollar. Etter skatt sitter Apple igjen med et overskudd på 11,12 milliarder dollar. Opp cirka 31 prosent.
  • Overskuddet per aksje er opp fra 1,42 til nå 1,96 dollar.

Analytikere spurt av Thomson Reuters hadde estimert en fortjeneste per aksje på 1,88 dollar av en omsetning på 51,1 milliarder dollar, så Apple har nok en gang overgått forventningene.

Kina drar opp tallene kraftig. I det folkerike landet har Apple klart å doble omsetningen siden i fjor til 12,52 milliarder dollar. Tilsvarende tall for Europa er 10,58 milliarder dollar og i USA 21,77 milliarder dollar.

Det ble solgt 48,04 millioner iPhone på tre måneder, opp 22 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor, men litt bak analytikernes estimat på 48,72 millioner enheter.

Deres viktigste produkt omsatte for 32,2 milliarder dollar. Det tilsvarer en vekst på 36 prosent. iPhone alene står nå for 63 prosent eller nesten to tredjedeler av alle Apples inntekter.

Les også: Apple leverte sterkt også forrige kvartal

Flere rekorder

Aldri før har Apple solgt mer Mac. Inntektene fra tjenester setter også rekord. Videre er det rekord i antall solgte iPhone i et fjerdekvartal.

Den negative trenden for nettbrett fortsetter. I siste kvartal ble det solgt 9,88 millioner iPad-enheter, som er 20 prosent færre enn samme tid i fjor.

Apple røper ikke antall solgte smartklokker. Det bakes inn i en regnskapspost for «andre produkter», der omsetningen har løftet seg 61 prosent til 3,05 milliarder dollar.

– Det antyder at de har solgt et sted mellom 3,5 og 4 millioner Apple Watch siste kvartal, sier analytiker Ben Bajarin hos Creative Strategies, ifølge New York Times.

Tjenester, der inntekter fra Appstore og iTunes inngår, økte omsetningen 10 prosent til 5,09 milliarder dollar.

Så du denne? Ballmer: – Bare Microsoft kan gi Apple skikkelig konkurranse

– Vårt beste år

– Regnskapsåret 2015 ble Apple mest suksessrike noensinne, med en 28 prosent omsetningsvekst til nærmere 234 milliarder dollar, sier Apple-sjef Tim Cook i en uttalelse.

Han venter ytterligere vekst i inneværende periode, som omfatter det lukrative julesalget.

Prognosen for kvartalet er en omsetning på mellom 75,5 og 77,5 milliarder dollar og en bruttomargin på 39 til 40 prosent.

Apple har nå en kontaktbeholdning på 206 milliarder dollar, opp 3 milliarder dollar fra forrige kvartal. Hele 91 prosent av denne gigantiske summen er plassert utenfor USA av skattehensyn.

Les også: Twitter stuper på børsen