BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Apple startet ikke i garasjen

Steve Wozniak avfeier mytene.

Apple startet ikke i garasjen, det var bare et sted vi følte oss hjemme, sier medgrunnleggeren Steve Wozniak.
Apple startet ikke i garasjen, det var bare et sted vi følte oss hjemme, sier medgrunnleggeren Steve Wozniak. Bilde: Marius Jørgenrud
5. des. 2014 - 10:08

I et nytt intervju prater den anerkjente medgrunnleggeren av Apple, Steve Wozniak, om mytene og historiene rundt oppstarten av Apple og det tidlige samarbeidet med Steve Jobs.

Wozniak har lenge vært kredittert som den mer tekniske av de to, og var tross alt mannen som bygde de første Apple-maskinene for hånd, mens Steve Jobs var mer opptatt av markedsføring og den generelle visjonen.

Han bekrefter også dette i det nye intervjuet - Wozniak forteller at Jobs klarte ikke å designe datamaskiner som han gjorde, men han klarte å se for seg hva disse datamaskinene kunne gjøre for folk flest på lengre sikt. Han hadde det store bildet fra tidlig av.

Grunnleggerne visste også fra tidlig av at de hadde en revolusjon på gang, at deres datamaskiner var langt foran alt verden hadde sett hittil, og alle som ble med Apple på den tiden opplevde det som det største i livene deres.

Selve prosessen med å starte selskapet og bygge de første datamaskinene var likevel ikke så romantisk som antatt. Det er populært å snakke om Apple-garasjen som tilhørte Steve Jobs, som stedet der det hele startet og der de første maskinene ble satt sammen.

Wozniak innrømmer imidlertid at det er til dels en myte: Hverken Wozniak eller Jobs jobbet fysisk i garasjen, de designet ikke maskinene der, eller jobbet med prototyper. Det foregikk heller ingen produksjon der. Garasjen var bare et sted de skulle føle seg hjemme, den hadde ingen hensikt utover det.

Garasjen hjemme hos foreldrene til Steve Jobs i Los Altos utenfor Cupertino. <i>Bilde: Kevork Djansezian/Afp</i>
Garasjen hjemme hos foreldrene til Steve Jobs i Los Altos utenfor Cupertino. Bilde: Kevork Djansezian/Afp

Sommeren 1975, da de bygde Apple I-maskinen, var fylt med denne følelsen av noe revolusjonerende, mimrer Wozniak. Datamaskiner før den tid var fryktelig kompliserte og vanskelige å skjønne seg på, og Apple-grunnleggerne visste at de var på vei til å gjøre teknologien til allemannseie for første gang. Apple I var den første maskinen med et tastatur og som kunne kobles til en TV-skjerm, og deretter faktisk se ordene man tastet inn dukke opp på denne skjermen.

Det var et vendepunkt i historien, sier Wozniak.

Og selve byggingen av maskinene foregikk på hans kontor hos Hewlett Packard i Cupertino.

Apple solgte rundt hundre enheter av Apple I, deretter noen tusen av Apple II. Det gikk rundt fem år før de klarte å selge en million maskiner, noe som var en historisk milepæl for bransjen.

Steve Wozniak har kommentert historien om ham og Steve Jobs flere ganger, blant annet etter premieren på filmen jOBS i januar i fjor. Han synes det var flaut å se på.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.