BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple tar farvel med fotoprogram

Aperture forsvinner – konkurrenten Adobe kan juble.

Aperture blir snart historie.
Aperture blir snart historie. Bilde: Apple
1. juli 2014 - 13:15

Apple bekreftet for få dager siden at de avslutter videre utvikling av sin tradisjonsrike Aperture-pakke, for heller å fokusere på mer strømlinjeformede applikasjoner for bildehåndtering.

Aperture har vært tilgjengelig siden 2005, og fokuserte på organisering av bilder, omfattende muligheter for redigering og publisering, samt annen tyngre funksjonalitet for mer krevende proffbrukere.

Mange har imidlertid oppfattet Aperture som noe utdatert i takt med at oppdateringer har kommet sjeldnere enn før. Den siste store oppdateringen av Aperture ble sluppet i november 2013. Og nå har Apple bekreftet det som kanskje har ligget litt i kortene, utviklingen av programvaren blir avviklet.

Erstatningen er den nye applikasjonen Photos som lanseres sammen med Mac OS X Yosemite til høsten.

Det er ikke bare Aperture som forsvinner. Det gjør også Mac OS-programmet iPhoto som blir integrert i kommende Photos.

Når Photos rulles ut vil eksisterende brukere av iPhoto overføres til den nye appen, med alle biblioteker ivaretatt. Photos-appen vil også få bedre integrasjon med iOS 8 og iCloud, sømløst søk og organisering samt bedre redigeringsmuligheter.

At Aperture pensjoneres betyr økte muligheter for den største konkurrenten, Adobe. Deres Lightroom-programvare er allerede populær og nå lover produsenten ytterligere satsning. Adobe lokker Aperture-brukere til å sjekke ut deres Creative Cloud-abonnement og det frittstående Lightroom og lover i en pressemelding at de vil doble sine investeringer i Lightroom.

Det er uvisst hva dette betyr for Apples øvrige tunge programmer som Final Cut Pro og Logic Pro, men selskapet lover at de ikke glemmer sine profesjonelle brukere, noe de beviste med lanseringen av den redesignede kruttønna Mac Pro.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.