– Apple vil bli mobiloperatør

Tester allerede en MVNO-tjeneste.

– Apple vil bli mobiloperatør
Apple vil frigjøre seg mest mulig fra teleoperatører og bygge ut et eget nettverk, ifølge Business Insider. Bilde: Colourbox

Oppdatering: Apple har offisielt uttalt seg og nekter for å planlegge en slik tjeneste.

Nettstedet Business Insider siterer sine kilder på at Apple er i ferd med å teste et eget mobilnettverk.

Blir dette prosjektet virkelighet, kan det innebære ganske betydelige endringer for hvordan selskapet forholder seg til lokale operatører.

Planen skal være å lansere en såkalt MVNO-tjeneste, der Apple ville leid nettverkskapasiteten til en annen operatør, uten å bygge ut sin egen infrastruktur.

Ifølge kildene testes tjenesten i begrenset omfang i USA, samtidig som Apple også snakker med europeiske operatører om å bringe tjenesten til våre breddegrader.

Les også: Get vurderer å bli mobiloperatør

Løsningen vil fungere slik at man betaler direkte til Apple for databruk, samtaler og apper, i stedet for å betale abonnement til en tradisjonell mobiloperatør. Apple vil tilby alle tjenester man er vant til fra andre operatører, mens SIM-kortet bytter mellom nettverk for å sørge for best mulig dekning. Telekomselskapene ville auksjonert bort kapasiteten sin til Apple.

Kildene sier at Apple har snakket med operatører om en slik løsning i årevis, og det er heller ikke første gang slike rykter har dukket opp i medier.

Det påpekes også at selv om Apples MVNO skulle bli en realitet, er det langt unna. Det kan ta fem år eller mer før løsningen rulles ut.

Vil ha kontroll

Allerede i fjor lanserte Apple et eget SIM-kort som kan bytte mellom nettverk og koble seg til forskjellige operatører, men det er begrenset til to iPad-modeller i USA. Det kan likevel tolkes som første tegn på at Apple vil frigjøre seg mest mulig fra telekomselskaper.

Les også: Apple skal ta knekken på SIM-kortet

En slik strategi ville tross alt passet med Apples ambisjoner om å kontrollere mest mulig av sitt forhold til kunden. Det å kunne kjøpe en iPhone sammen med en kontrakt for Apple-nettverk ville vært en glimrende løsning for selskapet, selv om det ikke akkurat er gratis å leie nettverkskapasitet hos en tredjepart.