Apple vs. Microsoft i multimediekamp

I dag lanseres QuickTime 6, like etter at Microsoft har fylt mediene med lovnader om sin neste mediaplayer. "Tilfeldig?!? NEPPE!!" som de sa i Revolvermagasinet.

I dag lanseres QuickTime 6, like etter at Microsoft har fylt mediene med lovnader om sin neste mediaplayer. "Tilfeldig?!? NEPPE!!" som de sa i Revolvermagasinet.

De siste dagene har medier over hele Internett-verden vært fulle av artikler om neste generasjons Media Player fra Microsoft, om hva slags funksjoner den skulle ha, og hvordan den skal ta opp kampen med RealNetworks' Realplayer og så videre.

Vi er blitt lovet både surround-lyd, øyeblikkelig start av streaming og ekstremt høy kvalitet på videoen i spilleren, som er nummer ni i rekken, og har fått kodenavnet "Corona".

Nå lanseres ikke Windows Media Player 9 før i september, men det kan synes som om utspillene fra Microsoft er litt mer enn tilfeldig bra timet i forhold til dagens lansering av Apples Quick Time 6. Også denne spilleren lover store ting, blant annet muligheter for å lage MPEG-4 innhold, AAC-lyd og en rekke andre snadder-saker som burde gjøre det påbudt å oppgradere øyeblikkelig. Les mer om det på Apples nettsted.

Det er ikke så lenge siden Apple vant en ideologisk seier i kampen mellom multimedieavspillerne. Selskapet, som nærmest introduserte multimedia for datamaskiner med sin QuickTime-teknologi tidlig på 90-tallet, har konsekvent ligget bak Microsoft og Real på statistikkene over mest brukte medieavspillere. Men det kan hende de får revansj: Nye målemetoder fra blant andre Nielsen/Netratings sørget for det, og bekreftet nærmest det Apple har sagt hele tiden.

Både Nielsen/Netratings og Media Metrix har vurdert å kutte ut statistikkene på slike medieavspillere, for de synes ikke det blir nøyaktige nok målinger. Blant annet unnlot Nielsen/Netratings lenge å måle QuickTime-filer som var lagt inn i nettsider, slik som alle trailerne på Apples QuickTime-sider. Apple selv mener, ifølge OS Opinions, at det er distribuert 80 millioner QuickTime-spillere, mens måleselskapene har ment at bare 7-8 millioner mennesker bruker Apples teknologi til å se video og denslags på Internett.

Til toppen