Apples utviklerflørt

Nye muligheter med nye operativsystem.

Apples utviklerflørt
Apples Craig Federighi viser frem OS X El Capitan. Bilde: Apple

Det er langt fra bare den mye forhåndsomtalte strømmetjenesten Apple viste frem under sin WWDC-presentasjon mandag kveld norsk tid.

Les mer om Apple Music her.

Tradisjonen tro ble også de nye utgavene av OS X og iOS vist frem, og OS X-oppdateringen var først ut. Årets utgave heter El Capitan, kalt opp etter et fjell i Yosemite-parken. Man kan dermed tolke seg til at denne versjonen av operativsystemet handler om forbedringer til fjorårets store overhaling, Yosemite.

Apper kan kjøres side om side i OS X El Capitan.
Apper kan kjøres side om side i OS X El Capitan. Bilde: Apple

Og det er nettopp det som er poenget. Noen av de store nyhetene er forbedringer av Safari-nettleseren. Man kan blant annet plassere snarveier til nettsider ved å dra dem til venstre. Det kommer også en funksjon som lar brukerne skru av lyden fra en fane rett fra adressefeltet.

Smartere søk

Spotlight-søket er oppdatert til å kunne svare på mer naturlige spørsmål stilt på en mer samtale-aktig måte. Funksjonen vil også kunne omfatte enda flere forespørsler, som vær, sportsresultater eller aksjer. Mission Control, som lar brukerne bytte mellom kjørende apper, får nå muligheten til å sette apper opp side om side, der hver app tar halvparten av skjermen. 

Ellers handler det mye om forbedret ytelse: Apper skal åpnes opp til 1,4 ganger raskere, å bytte mellom apper skal gå dobbelt så raskt, og PDF-filer skal åpnes fire ganger raskere i Preview-appen. 

For utviklere er det et viktig poeng at Metal-grensesnittet for grafikkprogrammering kommer til Mac. Det ble introdusert i fjorårets iOS 8, og nå skal spillutviklere få mer effektivitet og mer fleksibilitet når de jobber på Mac-plattformen. 

El Capitan skal være straks tilgjengelig for utviklere, vil få en betatest i juli og full utrulling til høsten - gratis. 

iOS 9 får kanskje litt flere solide forbedringer. Det fokuseres på intelligens: Siri skal bli smartere takket være noe som kalles for Proactive. Det betyr forslag til hvilke apper man kan bruke avhengig av tiden på døgnet eller lokasjon. Man kan også forslag til hvilke apper man bør laste ned ut fra aktiviteter man gjør. Proactive kan også gi tips til hvor lang kjøretid det er til neste avtale, ikke ulikt Google Now.

Siri vil foreslå apper, kontakter og annet innhold i iOS 9.
Siri vil foreslå apper, kontakter og annet innhold i iOS 9. Bilde: Apple

Mye av dette bakes inn i Spotlight på iOS, som vil fortsatt aktiveres ved å sveipe nedover skjermen. Spotlight-søket får også tilgang til innhold inne i apper, i stedet for å bare åpne den relevante appens hovedside. Apple påpeker at mye av denne intelligente prosesseringen gjøres på selve enheten, i motsetning til Google- eller Microsoft-løsningene som trenger å koble seg opp til skyen. 

Kart-appen får også nye funksjoner, spesifikt støtte for offentlig transport, som vil til å begynne med omfatte litt over 20 byer, ingen av dem norske.

Apple Maps får endelig støtte for kollektivtransport, men kun i noen få byer til å begynne med.
Apple Maps får endelig støtte for kollektivtransport, men kun i noen få byer til å begynne med. Bilde: Apple

Mer praktisk iPad-bruk

iPad får en eksklusiv nyhet i iOS 9, nemlig en helt ny multitasking-funksjon, noe som har vært etterlengtet av mange. Det vil si at apper vil kunne kjøre samtidig, side om side, med full funksjonalitet. Grensesnittet for bytting av apper er også endret. Man vil også kunne vise videoer i en frittstående spiller som kan flyttes rundt på skjermen. Den nye modusen for kjøring av to apper samtidig kommer til å kun støttes av iPad Air 2 og nyere.

Apple News er en interessant app som erstatter dagens Newsstand.

Et par andre interessante poenger med iOS 9 er en modus som skal øke batterilevetiden med opptil tre timer, naturligvis på bekostning av visse funksjoner. Og en god nyhet for de med iPhone-modeller med lite lagringsplass: Størrelsen på nedlastningen vil reduseres fra 4,6 gigabyte til svært behagelige 1,8 gigabyte. 

Og en veldig trivelig nyhet for utviklere: Programmeringsspråket Swift, som ble introdusert for ett år siden, får en ny versjon kalt Swift 2. Og den vil bli åpen kilde.

Les også: Apple ga utviklere hakeslepp.

iOS 9 får offentlig betatest i juli, og full utrulling til høsten.

Bedre smartklokke

En ny versjon av operativsystemet til Apple Watch, watchOS 2, ble også kunngjort. Her er det snakk om ganske mange forbedringer av det opprinnelige operativsystemet. Native applikasjoner er kanskje den viktigste nyheten, apper som ikke behøver å være synkronisert til en iPhone til enhver tid. Utviklerne vil også få tilgang til langt flere elementer av Apple Watch, først og fremst mikrofon og den innebygde høyttaleren. Utviklere av sportsapplikasjoner får nå også tilgang til full HealthKit-funksjonalitet rett fra klokken.

Apple Watch får en nattmodus med watchOS 2.
Apple Watch får en nattmodus med watchOS 2. Bilde: Apple

Man kan også tilpasse applikasjoner ytterligere med såkalte «Complications». 

Det er mange andre grensesnitt-justeringer i watchOS 2, samt nye muligheter for Siri, den nevnte støtten for kollektivtransport kommer også til kartene på smartklokken, støtte for å svare på epost rett fra klokken er på vei, samt flere muligheter for tilpasning av bakgrunnsbilde.

Utviklere får tilgang til så å si hele Watch-maskinvaren med det nye operativsystemet.
Utviklere får tilgang til så å si hele Watch-maskinvaren med det nye operativsystemet. Bilde: Apple
 

Igjen, det nye operativsystemet vil gjøres tilgjengelig for utviklere nå, mens full utrulling skjer til høsten. Det foreligger dessverre ingen ny informasjon om når klokken faktisk kommer i norske butikker.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.