Applikasjonssalget sviktet hos Oracle

Omsetningen av applikasjoner falt betydelig i siste kvartal. Oracle mener det skyldes et tilfeldig avvik.

Omsetningen av applikasjoner falt betydelig i siste kvartal. Oracle mener det skyldes et tilfeldig avvik.

Kvartalet fram til august er det første i Oracles regnskapsår. Sammenliknet med samme kvartal i fjor økte omsetningen med 7 prosent til 2,22 milliarder dollar, mens resultatet ble bedret med 16 prosent, til 509 millioner dollar, tilsvarende 0,10 dollar per aksje.

Fordelingen av omsetningen var oppsiktsvekkende. Databasen økte med 18 prosent, mens applikasjoner falt med 36 prosent, fra 107 millioner dollar i fjor til 69 millioner dollar i år.

Finansdirektør Harry You sa til analytikerne at det hele skyldes et tilfeldig avvik, og har ikke noe med striden rundt oppkjøpet av PeopleSoft å gjøre. En håndfull avtaler ble utsatt, men You regner med ny vekst i inneværende kvartal.

Problemet er at mønsteret gjentar seg fra i fjor. I august-kvartalet 2002 solgte Oracle applikasjoner for 146 millioner dollar, mer enn dobbelt så mye som i august-kvartalet 2004.

Tilfellet bekymrer ikke investorene. Etter at tallene ble kjent økte aksjekursen med 3 prosent. Årsaken er dels en god prognose for november-kvartalet, dels at august-tallene bekrefter en allmenn utvikling mot større lønnsomhet for Oracle.

Etter hvert som programvaremarkedet modnes, er det naturlig at nysalget får mindre betydning enn vedlikeholdssalget, det vil si inntekter knyttet til oppdateringer og support. I august-kvartalet i fjor sto vedlikeholdssalget for 50 prosent av Oracles omsetning, i år er andelen 53 prosent.

Prognosen for november-kvartalet er en omsetning mellom 2,58 milliarder dollar og 2,66 milliarder, med et resultat på 0,13 dollar per aksje. November-kvartalet i fjor ga en omsetning på 2,5 milliarder dollar og et resultat på 0,12 dollar per aksje.

    Les også:

Til toppen