ARKIVLOVEN

Arkivverket vil granske hemmelig­hold i Energi­kommisjonen

Arkivverket vil vite hvordan Energikommisjonen forholder seg til lovens bestemmelser når det gjelder journalføring og hemmelighold av dokumenter.

Riksarkivar Inga Bolstad mener det er helt nødvendig å sikre etterrettelig dokumentasjon fra Energikommisjonens arbeid.
Riksarkivar Inga Bolstad mener det er helt nødvendig å sikre etterrettelig dokumentasjon fra Energikommisjonens arbeid. Foto: Arkivverket

Fredag ble det kjent at Energikommisjonen ikke fører offentlig journal, og at dokumenter blir hemmeligstemplet. Dermed er det nær sagt umulig å få innsyn i blant annet møteinnkallinger og referater, og offentligheten får vite lite om hva kommisjonen diskuterer.

Flere stortingspolitikere har kritisert kommisjonens praksis. Nå har også Arkivverket bestemt seg for å granske saken nærmere.

– Å arkivere og journalføre dokumenter er enormt viktig i slike saker, og det er helt nødvendig å sikre etterrettelig dokumentasjon fra kommisjonens arbeid nå, men også for å ettertiden, sier riksarkivar Inga Bolstad.

Til NRK, som først skrev om saken, sier kommisjonen at de mener seg fritatt fra å føre offentlig postjournal, slik alle offentlige virksomheter i utgangspunktet er pålagt.

Arkivverket forvalter Arkivloven og utfører systematisk tilsyn med arkiv- og dokumentasjonsforvaltning i all offentlig forvaltning. Nå vil Bolstad ha klarhet i hvordan kommisjonen forholder seg til lovens bestemmelser om journalføring, dokumentasjonsrutiner og offentlighetens mulighet for å gjøre seg kjent med kommisjonens arbeid.

– Det er totalen i arkivering, journalføring og tilgang på dokumentasjon som er utfordringen og spørsmålet i denne saken. Vi kan ikke si noe om hvorvidt det er lovlig for kommisjonen å hemmeligholde all dokumentasjon eller enkeltdokumenter, eller om de gjør klokt i det, sier Bolstad.

(©NTB)

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.