Arm Cortex-A76

Arm lanserer helt ny mikroarkitektur. Lover PC-ytelse med strømforbruket til en mobiltelefon

Cortex-A76 kommer i neste års mobiltelefoner – og antagelig i mange ultrabærbare PC-er.

Arm Cortex-A76.
Arm Cortex-A76. (Illustrasjon: Arm)

Cortex-A76 kommer i neste års mobiltelefoner – og antagelig i mange ultrabærbare PC-er.

Arm står bak CPU-arkitekturen som brukes i de fleste mobiltelefoner i dag, og benyttes i blant annet Qualcomms Snapdragon-prosessorer.

Nå har Arm lansert sin nyeste Arm-CPU, Arm Cortex-A76. Dette blir selskapets nyeste flaggskip-prosessor, og vil etterfølge Cortex-A75 som ble lansert for nesten nøyaktig ett år siden, og som brukes i flere av de mest avanserte mobiltelefonene i dag. 

Sannsynligvis blir det Cortex-A76 som vil bli tatt i bruk i de mest avanserte brikkene fra Qualcomm og andre produsenter neste år. 

Den nye Cortex-A76-prosessoren skal ha fått en helt ny mikroarkitektur, ifølge et blogginnlegg fra Arm. I likhet med forgjengeren er arkitekturen basert på det som kalles ARM Dynamiq, som bygger på ARMs såkalte big.LITTLE-arkitektur fra 2011. Dette innebærer at man kan sette sammen flere svake og strømgjerrige CPU-kjerner («little») med flere kraftigere CPU-kjerner («big») med høyere strømforbruk. Dynamiq tar dette et steg videre ved at brikkeprodusentene selv kan sette sammen ulike antall store og små CPU-kjerner slik de selv ønsker – i stedet for å være låst til for eksempel fire små og fire store kjerner. 

35 prosent høyere ytelse

Den nye prosessoren er beregnet på både mobiltelefoner, nettbrett og bærbare PC-er. Flere PC-produsenter, som Asus og HP, har lansert Arm-baserte bærbare PC-er med Qualcomm Snapdragon-prosessorer. Dette er svært strømgjerrige PC-er, men ytelsesmessig har ikke Arm-baserte PC-er hatt særlig mye å stille opp med overfor tradisjonelle x86-baserte PC-er.

Ifølge Arm skal Cortex-A76 ha 35 prosent bedre ytelse enn Cortex-A75. Ved samme strømforbruk skal ytelsen være 40 prosent høyere. Eller «laptop-class performance», som Arm kaller det.

Arm hevder også at Cortex-A76 skal være fire ganger raskere enn forgjengeren til bruk innenfor maskinlæring/kunstig intelligens. Et område som nevnes spesielt av Arm er maskinlæring i kanten av nettverkene for å unngå at data hele tiden må overføres til skyen, som kan bety mye forsinkelse. 

Arms egen sammenligning av ytelsen mot tidligere generasjoner. Illustrasjon: Arm

Blant forbedringene som bidrar til økt ytelse er blant annet at prosessoren kan eksekvere flere instruksjoner parallelt. Du kan lese flere detaljer på Arms nettsider.

Nye grafikk- og videoprosessorer

I tillegg til den nye Cortex-A76-prosessoren lanserte Arm også Mali-G76, en ny grafikkprosessor (GPU) som skal gi rundt 1,5 ganger bedre ytelse i spill sammenlignet med forgjengeren. Denne er basert på en ny og forbedret versjon av en arkitektur som kalles Bifrost. Også denne GPU-en skal ha bedre ytelse når den brukes innenfor maskinlæring – rundt 2,7 ganger raskere sammenlignet med Mali-G72.

Det er også en egen prosessor for video: Mali-V76. Denne skal ha nok futt til å kunne takle video med opptil 8K-oppløsning og 60 bilder i sekundet, eventuelt fire samtidige 4K-videostrømmer med 60 bilder i sekundet. I lavere oppløsning kan man ha opptil 16 samtidige videostrømmer.

Kommentarer (50)

Kommentarer (50)
Til toppen