JUSS OG SAMFUNN

Aschehoug går for åpen standard på elektroniske bøker

Aschehoug lanserte nylig elektroniske versjoner av endel av bøkene sine. Forlaget bruker Microsofts standard, men har ikke tenkt å låse seg til den.

6. juli 2000 - 07:30

Lanseringen av forlagets elektroniske bøker fra populære norske forfattere førte til lang kø og oppløp i Norli Bokhandel av lesere som ville sikre seg en for anledningen svært billig lommedatamaskin med elektroniske bøker ombord.

Les mer om Aschehougs ebøker:
Aschehoug lanserer elektroniske bøker
Skaff deg superbillig lomme-PC med norske bøker

Lomme-PCene var fra Hewlett-Packard, som satser på Microsofts Microsoft Reader-teknologi, som bruker spesialutviklet ebok-standard for skrift som de kaller ClearType.

Men selskapet har ikke tenkt å låse seg til hverken standarder eller forhandlere.

- Vi vil samarbeide med alle vi. I forbindelse med lanseringen valgte vi Norli og HP, men dette er en særavtale og ikke noe vi låser oss til for fremtiden, sier Ashehougs markedsdirektør Tom Kvisle til digi.no.

Han sier de valgte Microsofts ebok-løsning fordi den passet best med selskapet planer om hurtig implementering.

- Vi håper å kunne samarbeide med flest mulig, slik vi gjør ellers i bokbransjen, sier Kvisle, som gjerne vil på Palm, Rocket eBook og eventuelle andre operativsystemer og teknologier som måtte komme.

Flere selskaper kniver om å etablere seg som leverandører av standarden for ebøker. Arbeidet for en felles, åpen standard gjøres av Open eBook Standards Committee, som prøver å få med seg industrien. Gruppen har tidligere gått for en Microsoftstøttet HTML- og XML- basert standard, men minst ett av gruppens medlemmer vil satse på Adobes PDF-format.
Endel aktører har også uttrykt misnøye med at så få selskaper får delta i utviklingen av den åpne standarden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.