JUSS OG SAMFUNN

Assange ber om løslatelse

Julian Assanges advokater vil be om at han løslates mot kausjon. De sier fengslene kan bli smittesentraler. 

Det har vært mange demonstrasjoner for å få frigitt Julian Assange. Nå vil advokatene hans at han skal løslates mot kausjon på grunn av smittefare. Arkivfoto.
Det har vært mange demonstrasjoner for å få frigitt Julian Assange. Nå vil advokatene hans at han skal løslates mot kausjon på grunn av smittefare. Arkivfoto. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
25. mars 2020 - 13:11

Den australske WikiLeaks-grunnleggeren sitter fengslet i Storbritannia, men advokatene hans mener smittefaren innebærer at han bør slippes ut.

– Britiske fengsler kan bli episentre for spredning av covid-19. De er overfylte, og viruset spres lett i lukkede miljøer, argumenterer advokatene.

Massimo Moratti i Amnesty International sier domstolen må ta advokatenes påstand alvorlig.

– De med underliggende sykdommer og eldre bør umiddelbart vurderes for alternativer til fengsel, dersom de ikke utgjør en trussel mot seg selv eller samfunnet. For folk som venter på rettssak, bør løslatelse være utgangspunktet, sier han.

Britiske myndigheter vurdere allerede løslatelse av fanger som et tiltak for å lette presset på fengselsvesenet. Rundt 3.500 ansatte – om lag 10 prosent – var borte fra jobb tirsdag fordi de var syke eller i hjemmeisolat, melder BBC.

Neste rettsmøte i utleveringssaken mot Assange er i mai, men virusutbruddet gjør at den trolig blir utsatt.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.