Astronomisk tap for Iridium

I forrige uke gikk Edward Staiano av som toppsjef i Iridium - bare en måned etter at finansdirektør Roy Grant takket for seg på grunn av selskapets sviktende resultat. Nå blir vondt verre: Iridium taper astronomiske beløp.

I forrige uke gikk Edward Staiano av som toppsjef i Iridium - bare en måned etter at finansdirektør Roy Grant takket for seg på grunn av selskapets sviktende resultat. Nå blir vondt verre: Iridium taper astronomiske beløp.

Lite går som planlagt for det ambisiøse satellittelefoni-prosjektet Iridium. Her hjemme vil ikke Telenor Mobil selge abonnement til Iridium, blant annet fordi satellittelefon-selskapet ikke har innfridd visse krav Telenor har til faktureringssystemene som skal benyttes til tjenesten. Og ikke nok med at Iridium sliter med turbulens i den øverste ledelse, i tillegg har publikums oppslutning om selskapet på langt nær innfridd forventningene.

Ved utgangen av mars var i overkant av 10.000 kunder tilknyttet Iridium-systemet. Målet var å passere 52.000 kunder og 30 millioner dollar i inntekter i første kvartal. Iridium tilskriver det lave tallet delvis at enkelte av håndsettene som tilbys i markedet har en heller begrenset levetid, dels store forsinkelser i nettverksdistribusjonen og alt for få kompetente salgspersoner.

Nå får Iridium-aksjonærene seg en ny trøkk i trynet. Iridium LLC la mandag fram tall for årets første kvartal som var enda svakere enn markedet hadde fryktet. Underskuddet mer enn doblet seg sammenliknet med samme periode i fjor - fra negative 203,6 millioner dollar i første kvartal 1998 til 505,4 millioner dollar i minus så langt i år - det vil si et tap på 3,45 dollar per utvannet aksje.

Markedet hadde forventet et tap på 3,17 dollar per aksje, ifølge et konsensusestimat utført av First Call, skriver Wall Street Journal.

Omsetningen i inneværende års første kvartal endte på halvannen millioner dollar (omsetningstall for Q1 ble ikke oppgitt i fjor).

På tampen av første kvartal inngikk Iridium en utstyrsleveranseavtale med Kyocera, og med Motorola med for fullt på produksjonssiden oppgis nå produksjonsnivået å ligge på et tilstrekkelig høyt nivå.

Satellittelefon-prosjektet Iridium har kostet investorene over fem milliarder amerikanske dollar eller nærmere 40 milliarder kroner.

Iridium er i likhet med kollegene i Globalstar stadig ute i markedet for å hente penger til satellittelefonprosjektet og har blant annet inngått avtale med flere banker som sikrer selskapet 800 millioner dollar i sikrede lån. Motorola, som er hovedaksjonær og hovedleverandør av satellitter og servicetjenester, har fra før garantert for et banklån på 750 millioner dollar. Dette kommer på toppen av at Iridium fra sin hovedaksjonær er sikret betalingsutsettelse på regninger pålydende 400 millioner dollar.

Til toppen