Asus-sensasjon selges i Norge fra juni

Lille, Linux-baserte Asus Eee har tatt store deler av verden med storm. Endelig kommer den til oss.

Asus-sensasjon selges i Norge fra juni

Lille, Linux-baserte Asus Eee har tatt store deler av verden med storm. Endelig kommer den til oss.

Den taiwanske PC-produsenten Asus kunngjorde i går kveld at de vil lansere den lille sensasjonen Eee i Danmark, Finland, Norge og Sverige i løpet av juni. Norsk listepris for denne ultralette Linux-PC-en med 7 tommers skjerm blir 2550 kroner.

Asus Eee har vakt oppsikt verden over, og danner modell for et konsept med fullverdig PC i bokformat. Den leveres med Xandros-distribusjonen av Linux-klienten, en variant beregnet på vanlige sluttbrukere, og inneholder en mange applikasjoner samt tilpasninger som gjør at man umiddelbart kan aksessere alle typer nettjenester. I motsetning til for eksempel Windows Vista, slipper man å installere Adobe Flash for å se nettanimasjoner og -video.

Blant applikasjonene er OpenOffice.org. Maskinen gir dessuten tilgang til bibliotek med fri programvare som er lett å installere. Et eksempel som Linux-entusiaster elsker å trekke fram, er Rosegarden, et komplett verktøy for lydredigering og komposisjon.

Asus Eee kan også sies å ha dannet modell for annen generasjon av Intels «Classmate» og for HPs nye «Mini-Note»: Begge har samme formfaktor og vekt, og samme varierte målgruppe, fra læremiddel for skoleelever til verktøy for profesjonelle. Moten har også tvunget Microsoft til å forlenge livet til Windows XP Home minst fram til 2010, for å ha et system å tilby som alternativ til Liinux på denne maskintypen.

    Les også:

Asus Eee er altså mindre enn en typisk skolebok, og veier under ett kilogram. Den har flashminne i stedet for disk, innebygget webkamera og integrert WLAN. Konstruksjonen er gjort robust for å håndtere uvøren transport.

Dette er spesifikasjonene for Asus Eee PC som kommer til Norge i juni:

  • Intel prosessor og brikkesett
  • Intel UMA grafikk
  • Nettverk via WLAN, Ethernet og modem
  • 512 MB minne i DDR2-400
  • Webkamera på 0,3 megapiksler
  • Innebygget stereo høyttalere og mikrofon, Hi-Definition lydkodek
  • Firecellers batteri gir tre timers brukstid
  • Ytre mål: 22,5 x 16,5 x 2,1–3,5 centimeter
  • Vekt: 0,89 kilogram

    Les også:

Til toppen