ATI offentliggjør 3D-spesifikasjoner

ATI åpner opp spesifikasjonene til selskapets Rage 128-brikke. Dette gjør det mulig for uavhengige utviklere å lage langt bedre drivere til blant annet Linux.

ATI åpner opp spesifikasjonene til selskapets Rage 128-brikke. Dette gjør det mulig for uavhengige utviklere å lage langt bedre drivere til blant annet Linux.

Det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder mulighetene Linux har til å bli et operativsystem for andre enn spesielt interesserte. Blant disse faktorene er god støtte for maskinvare svært viktig. Linux støtter etter hvert svært mange forskjellige maskinvarekomponenter, men kvaliteten er noe varierende. For å kunne lage gode drivere, er utviklerne i det minste avhengige av å ha tilgang til produsentenes produktspesifikasjoner.

Men situasjonen er virkelig i ferd med å bedre seg.

Onsdag annonserte ATI at selskapet - i samarbeid med Precision Insight - vil lage 2D- og 3D-drivere med åpen kildekode for grafikkbrikken Rage 128.

Precision Insight har tidligere utviklet DRI (Direct Rendering Infrastructure) for XFree86 og vil utvikle Rage 128-drivere under denne nye arkitekturen. DRI er en programvarearkitektur som muliggjør høyere ytelse og flere avanserte 3D-egenskaper. Kildekoden til driverne vil selvsagt være åpen. Det samme vil spesifikasjonen av Rage 128 bli.

ATI har gjennom lang tid støttet XFree86 med drivere til selskapets 2D-produkter, det er støtte for ATIs teknologier for videoredigering, TV-tuner og 3D-grafikk som er det nye.

De nye driverne ventes å bli ferdige i løpet av våren og vil i tillegg til å gi god støtte for ATIs teknologier, også andre utviklere muligheten til å lage enda bedre drivere, ikke bare for Linux, men også til andre operativsystemer hvor Rage 128-driverne er lite optimaliserte, for eksempel i Apples G3-maskiner.

ATI gjør selvsagt ikke dette for å være snille mot Linux-brukerne. Selskapet skjønner selvsagt at til tross for at Linux-brukerne betaler minimalt for operativsystemet, så må de likevel betale full pris for maskinvaren. Og hvorfor da ikke fra maskinvare fra ATI?

Til toppen