SIKKERHET

Australia hacket før valget – mistenker fremmed stat

Statsminister Morrison sier mandag at en «sofistikert, statlig aktør» har hacket landets største politiske partier og parlament, kort tid før valget.

Australias statsminister Scott Morrison. Arkivfoto.
Australias statsminister Scott Morrison. Arkivfoto. Bilde: Lukas Coch, AAP / AP / NTB scanpix
18. feb. 2019 - 14:09

Det skal være partiene Liberal, Labor og Nationals som er berørt av hackingen.

– Våre dataeksperter tror det er en avansert statlig aktør som står bak denne ondsinnede aktiviteten, sier han, uten å si noe om hvilket land det kan dreie seg om.

Selv om ingen offisielle uttalelser har nevnt bestemte land, har det vært Kina vært hyppig nevnt i medienes omtale av dataangrepene.

– Våre sikkerhetsbyråer har oppdaget denne aktiviteten og tatt grep for å håndtere situasjonen. De sikrer disse systemene og beskytter brukerne, sier statsministeren.

Byttet passord

Tidligere i februar meldte myndighetene om en sikkerhetshendelse i parlamentets datanettverk som førte til at alle brukere, inkludert statsminister og regjering, måtte bytte passord. Det ble også gjort flere sikkerhetsforanstaltninger.

Australia går til valgurnene i mai, i det som er ventet å bli et jevnt valg. Flere stiller spørsmål rundt motivasjonen bak et kyberangrep, om det er et forsøk på å påvirke utfallet av det kommende valget eller starte en debatt som kan påvirke velgerne.

Står klar

Ifølge Morrison foreligger det ingen bevis for direkte innblanding i valget.

– Vi har satt inn en rekke tiltak for å sikre integriteten til vårt valgsystem, forsikrer han.

Han legger til at Australian Cyber ​​Security Center står klar til å hjelpe ethvert parti eller valgorgan som trenger støtte.

– De har allerede informert valgkommisjoner og de som er ansvarlige for nettverkssikkerhet for alle stater og territorier, sier Morrison.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.