Avansert kjøling for PC-prosessoren

Israelske Active Cool demonstrerer en effektiv termoelektrisk løsning for kjøling av PC-prosessorer under Comdex-messen denne uken. Selskaper lover en temperatur på 26°C ved vanlig bruk.

Israelske Active Cool demonstrerer en effektiv termoelektrisk løsning for kjøling av PC-prosessorer under Comdex-messen denne uken. Selskaper lover en temperatur på 26°C ved vanlig bruk.

De fleste med hjemmebygget PC kjenner til at moderne prosessorer, særlig de fra AMD, utvikler store mengder varme. Blir prosessorene for varme, vil de i beste fall bare få maskinen til å krasje, i verste fall smelter kretsene inne i prosessoren og dermed er den klargjort for en tur på dynga.

Et stikkord for å unngå dette er kjøling. I de aller fleste PC-er skjer dette ved at en mer eller mindre kraftig vifte blåser luft ned på en kjølefinne, som igjen er montert på prosessoren. Dette er en rimelig måte å kjøle på, men ikke spesielt effektiv siden man er avhengig av at luften som blåses mot kjølefinnen er relativt kjølig.

Luften inne i et PC-kabinett blir aldri kjølig fordi de er mange enheter der som utvikler varme, så man er derfor avhengig av vifter som blåser luft inn og ut av kabinettet i tillegg. Det blir ikke lite støy av slikt, selv med støysvake vifter.

Det finnes alternative løsninger på markedet, blant annet rene peltierkjølere, som er små plater hvor den ene siden varmes opp og den andre kjøles ned - altså varmepumper uten bevegelige deler. Men siden som vender fra prosessoren blir gjerne svært varm, og denne varmen må fortsatt ledes bort. Man blir altså ikke kvitt støyproblemet.

Andre løsninger er vannkjøling og "vapor-phase"-basert kjøling, et slags kjøleskap i miniatyr. Men begge disse løsningene er temmelig kostbare, og ingen av dem er direkte enkle å montere.

Det er her israelske Active Cool mener å ha sett en åpning. Selskapets kjølesystem, AC4G, minner mye om en peltierløsning, men er utstyrt med en rekke sensorer og styres av en egen mikroprosessor. Sensorene måler varmen prosessoren avgir og temperaturen i omgivelsene og sender informasjonen til mikroprosessoren. Mikroprosessoren er sammen blant annet en uavhengig strømforsyning, plassert i et PCI-kort. Ut fra dataene mikroprosessoren mottar, styrer den strømmengden som sendes til kjøleplaten som ligger rett over PC-en prosessor.

Over kjøleplaten er det en kjølefinne og en vifte, men også viften er styrt av mikroprosessoren, slik at den ved normal bruk skal ha en svært lav omdreiningshastighet, men ved større varmeutvikling vil hastigheten kunne økes ett eller to trinn.

Ifølge Active Cool vil de fleste kunne montere det hele på 90 sekunder.

Prisen ventes ifølge selskapet å bli mindre enn 120 dollar, når produktet kommer på markedet i januar 2003. AC4G skal blant annet distribueres gjennom Thermaltake, da under produktnavnet SubZero4G.

ThermalTake oppgir effektforbruket til å ligge mellom 2 og 73 watt, avhengig av belastning.

Til toppen