JUSS OG SAMFUNN

Avblåser formatkrig mot Microsoft

USAs mest Microsoft-fiendtlige delstat ser ut til likevel å godkjenne standardformatet i Office «12».

29. nov. 2005 - 09:51

I september kom myndighetene i den amerikanske delstaten med et utspill som vakte internasjonal oppmerksomhet. De vedtok å fase ut alle proprietære IT-formater generelt. Mer spesielt sluttet de seg til åpen kildekodeformatet OpenDocument, og varslet et forbud mot Microsoft-formater i forvaltningen.

I forrige uke ble det kjent at Microsoft, sponset av flere tunge brukere, blant annet det norske oljeselskapet Statoil, fremmet det kommende formatet for Office «12» for standardiseringsorganisasjonen Ecma International. Det innebærer at formatet vil være åpen, gratis, og tilgjengelig også for utviklere i åpen kildekode. Sertifiseringen antas å være klar omtrent samtidig med at Office «12» kommer på markedet.

    Les også:

Denne utviklingen har fått myndighetene i Massachusetts til å revurdere sitt tidligere vedtak. I en erklæring fra delstatsguvernøren Mitt Romney heter det som følger:

– Samveldet [altså delstaten] er svært tilfreds med Microsofts framskritt i å skape et åpent dokumentformat. Hvis Microsoft følger opp slik planen er, er vi optimistiske med tanke på at Office Open XML vil møte våre nye standarder for akseptable åpne formater.

Amerikansk presse oppgir flere mulige årsaker til denne helomvendingen. Poenget er at selve Office Open XML er ikke endret siden delstaten vurderte det i sommer, og forkastet det. Sertifiseringsprosessen i Ecma oppfattes som det påskuddet skeptikerne til vedtaket i september trengte for å få det omgjort, og helomvendingen gjenspeiler følgelig en endring i interne maktforhold i delstatsadministrasjonen.

Delstatens «samveldesekretær» («secretary of the commonwealth») William Gavin, som blant annet er ansvarlig for all arkivering, har uttrykt offentlig bekymring over forbudet mot Microsoft-formater. Videre har delstatsforsamlingen søkt å opprette en egen komite som skal ha siste ord i forhold til delstatens bruk av tekniske standarder.

Det formelle ansvaret for tekniske standarder ligger i dag i delstatsembetet «finans- og administrasjonssekretær». Innehaveren av dette embete er byttet ut den siste måneden. Den forrige finans- og administrasjonssekretæren, Eric Kriss, frontet OpenDocument-forslaget sammen med IT-direktør Peter Quinn. Da Kriss trakk seg, på eget initiativ, ble han erstattet av Tom Trimarco som ansees å ha forfattet erklæringen fra delstatsguvernøren der Microsoft-formatet erkjennes som åpent.

IT-direktør Quinn og forrige finans- og administrasjonssekretær Kriss vant nasjonal berømmelse for delstatens aggressive politikk for åpne standarder og åpen kildekode.

Det førte blant annet til at Quinn innledet på flere konferanser, også utenfor Massachusetts, som ble sponset av diverse IT-selskaper. Ifølge avisen Boston Globe pågår det en offisiell undersøkelse mot Quinn, etter anklager om at denne sponsede virksomheten kan ha vært i strid med Quinns embetsinstruks. Det skal være den nye finans- og administrasjonssekretæren som har sørget for å få i gang denne etterforskningen.

I en egen kommentar på understandingxml.com, peker XML-ekspert Kurt Cagle på at Microsoft har bidratt finansielt til to pressgrupper som ser ut til å ha spilt en rolle i lobbyvirksomheten mot Massachusetts’ støtte til OpenDocument-formatet: Citizens Against Government Waste og Americans for Technology Leadership. Cagle peker også på det åpenbare faktum at det hadde vært trivielt for Microsoft å gjøre det mulig for Office «12» – og tidligere utgaver også, for den saks skyld – å lagre og åpne dokumenter i OpenDocument-formatet.

Formatstriden i Massachusetts følger ikke partipolitiske retningslinjer. Guvernør Romney er republikaner mens delstatssekretær Gavin er democrat, og begge ser altså ut til å støtte Microsoft i denne saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.