BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avduket nytt filsystem for alle Apple-enheter

Skal erstatte mer enn 18 år gamle HFS+.

macOS og iOS er blant Apple-operativsystemene som skal få støtte for Apple File System. På bildet vises macOS Sierra og iOS mens brukeren benytter Apple Pay.
macOS og iOS er blant Apple-operativsystemene som skal få støtte for Apple File System. På bildet vises macOS Sierra og iOS mens brukeren benytter Apple Pay. Bilde: Apple
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. juni 2016 - 10:04

Det er ikke hverdagskost at Apple kommer med et helt nytt filsystem. Men i går avduket selskapet filsystemet Apple File System (APFS), som er beregnet for både iOS, tvOS, watchOS og macOS. Det sistnevnte er for øvrig det nye navnet på OS X, gjeldende fra og med 10.12-versjonen, som også kalles Sierra. 

Det nye filsystemet vil først kunne testes i Developer Preview-utgave av Sierra. Men det vil første bli offisielt tilgjengelig 2017, skriver Apple på denne siden. Planen er å gjøre formatet til åpen kildekode.

Les også: Dette er nyhetene i macOS Sierra (tek.no)

Erstatter HFS+

APFS skal støtte det meste av funksjonaliteten i dagens HFS+-filsystem, som Apple lanserte allerede i 1998. Dette ble utviklet mens disketter fortsatt var vanlige og filer sjelden var mer enn noen megabyte store. 

Det nye filsystemet er utviklet for blant annet SSD-er med lagringskapasitet på mange gigabyte eller terabyte. 

Det tas i bruk flere teknologier for å sikre datapåliteligheten. Filsystemet kan dessuten kombinere fulldiskkrypteringen til OS X med iOS-tilnærmingen hvor hver enkelt fil krypteres med separate nøkler, til å kryptere filsystemets metadata og volumer.

Fleksibel plassdeling

En helt ny APFS-funksjonalitet er Space Sharing, noe som innebærer at flere lagringsvolumer fleksibelt kan dele den samme, ledige plassen på en fysisk lagringsenhet. Dersom man på en enhet med 1 terabyte (1000 gigabyte) lagringsplass har to lagringsvolumer som bruker henholdsvis 100 og 200 gigabyte med lagringsplass, vil begge nå oppgi at de har 700 gigabyte ledig plass igjen (700 = 1000 - 100 - 200). Den ledige plassen er altså tilgjengelig for begge etter behov.

Filsystemet har også støtte for kloning av filer og mapper. I utgangspunktet er dette bare en ekstra peker til den samme filen eller mappen. Dersom en klonet fil endres, vil de endrede blokkene av filen bli skrevet til nye steder på lagringsenhet. Resten blir lagret i originalfilen. 

Dette gjør det mulig å lagre flere utgaver av samme dokument med mindre bruk av lagringsplass enn å ha helt separate filer for hver utgave av dokumentet.

Flere detaljer om hva APFS endrer og introduserer av funksjonalitet, finnes på denne siden.

Les også: Nytt filsystem garanterer mot datatap etter krasj

Begrensninger

Foreløpig er det flere svakheter som testere av APFS bør være klar over. Det støttes ikke av eksisterende utgaver av OS X, APFS-volumer kan foreløpig ikke brukes som oppstartsdisk, mange tredjepartsverktøy må oppgraderes for å støtte APFS-volumer. Det samme gjelder Apple-teknologier som Time Machine, FileVault og Fusion Drive.

APFS-formaterte diskvolumer kan deles over nettverk med SMB-protokollen, men ikke med AFP-protokollen. 

Leste du denne? Sikkerhetsmyndighet advarer mot QuickTime for Windows

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.