BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avduket operativsystem på 10 kilobyte

Skal forenkle utviklingen av enheter til tingenes internett.

William Xu, strategi- og markedsdirektør i Huawei, avduket i går operativsystemet LiteOS.
William Xu, strategi- og markedsdirektør i Huawei, avduket i går operativsystemet LiteOS. Bilde: Huawei
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. mai 2015 - 12:02

Kinesiske Huawei øker satsningen på tingenes internett (IoT – Internet of Things) og kom i går med noen få nyheter rundt dette. Den mest oppsiktsvekkende nyheten er at selskapet skal tilby et eget operativsystem, LiteOS, som skal bidra til å gjøre det enklere å utvikle smart maskinvare for Tingenes internett.

Les også: Disse bittesmå brikkene er Samsungs plan for tingenes internett 

10 kB

Ifølge Huawei skal LiteOS med sine 10 kilobyte være minste operativsystem for tingenes internett. Operativsystemet skal ha støtte for teknologier som «zero configuration, auto-discovery og auto-networking» og vil ifølge Huawei være egnet for en rekke bruksområder, inkludert smarthjem, kroppsnær teknologi og nettilknyttede kjøretøyer.

Ifølge selskapet skal LiteOS bli åpnet for alle utviklere.

Det litt underlige er at det også fra før finnes et operativsystem med navnet LiteOS. Dette er et åpen kildekode-basert, Unix-lignende sanntidsoperativsystem beregnet for trådløse sensornettverk, men er utviklet av forskere og studenter ved University of Tennessee.

Det har dog ikke blitt videreutviklet siden 2011, og det er tvilsomt om det er noen relasjon mellom dette og Huaweis operativsystem med samme navn. Digi.no har spurt Huawei i Norge om mer informasjon om LiteOS. Saken vil bli oppdatert dersom vi får dette i dag.

Fikk du med deg denne? Bekk øver på IoT-utvikling 

Større IoT-satsning

Det som også går fram av Huaweis kunngjøringer i går, er at LiteOS vil være én av tre komponenter i selskapets Agile IoT Solution, som igjen er en del av den nyeste versjonen av Huaweis Agile Network-arkitektur. De to andre komponentene heter Agile IoT gateway og Agile Controller.

– I løpet av de tre siste årene har Huawei vært involvert i et antall dyptgående, teknologiske samarbeid med våre globale industripartnere innen IoT, sier Liu Shaowei, president for Huaweis produktserier innen svitsjer og bedriftskommunikasjon, i en pressemelding.

– Vi har utviklet en rekke IoT-løsninger som allerede har blitt tatt i bruk i bygninger, elektrisitetsmålere, kjøretøyer, gymnastikksaler, fabrikker, forretninger og gatelys, sier han.

Selskapet mener at to millioner nye, nettilknyttede sensorer vil bli tatt i bruk hver time i 2025.

Huawei har i ettertid bekreftet at selskapets LiteOS ikke har noe med det eldre LiteOS å gjøre.

Mye gjenstår: De teknologiske utfordringene for tingenes internett 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.