Både iOS 8.2 og Android 5.1 rulles ut

Tilbyr henholdsvis Watch-støtte og bedre sikkerhet.

Både iOS 8.2 og Android 5.1 rulles ut
Android 5.0 Lollipop og iPhone med iOS 8. Bilde: Google og Apple

Både Apple og Google kunngjorde i går utrullingen av nye utgaver av selskapenes respektive operativsystemer.

iOS 8.2

Apples iOS 8.2 kom i forbindelse med lanseringen av Apple Watch. Den viktigste nyheten er nettopp støtte for dette smart-uret. 8.2-versjonen inkluderer også en del mindre forbedringer knyttet til Health-appen. Dette inkluderer blant annet mulighet for valg av enheter for slik som temperatur, vekt og høyde. Dette er gjort i samband med lanseringen av ResearchKit, et åpen kildekodebasert rammeverk som gjør at iPhone- og Watch-brukere kan velge å dele sine HealthKit-data med medisinforskere.

Les mer om Apples ResearchKit her

Ellers dreier iOS 8.2-oppdateringen seg mest om feilfikser og stabilitetsforbedringer. Wikipedia har en oversikt her.

Android 5.1

Heller ikke Android 5.1 er noen stor oppdatering. Ifølge Google innfører den en håndfull nyheter, hvorav ikke alle støttes av eldre enheter. Dette gjelder etter alt å dømme Device Protection, som sikrer at en stjålet eller mistet enhet forblir låst inntil brukeren logger inn med sin Google-konto, selv om noen resetter enheten til fabrikkinnstillingene. Google oppgir at denne funksjonen vil være tilgjengelig for de fleste enheter som leveres med Android 5.1, samt for Nexus 6 og Nexus 9.

Android 5.1, som fortsatt heter Lollipop, støtter også flere SIM-kort på en gang. Det har lenge eksistert Android-enheter med to SIM-kortspor, men støtten for disse har trolig blitt implementert av enhetsleverandøren, i stedet for å være en innebygd funksjon i Android.

Det samme gjelder i og for seg også den neste nyheten, støtte for HD Voice. HD Voice støttes i dag av mange mobiler, også Android-baserte. Men når det gjelder de Android-baserte, er det altså leverandøren selv som har implementert HD Voice-støtten. For å kunne bruke HD Voice må både begge enhetene som brukes under en samtale, samt mobiloperatørene som benyttes, støtte denne funksjonaliteten.

Ellers loves det enklere tilgang WLAN-tilkobling og Bluetooth-parring gjennom hurtiginnstillingene, samt stabilitets- og ytelsesforbedringer.

Tilgjengelighet

I motsetning til iOS 8.2, som rulles ut til alle nyere iOS-enheter, er Android 5.1 foreløpig bare tilgjengelig for en del Android One-enheter, i tillegg til Nexus 5, WiFi-utgaven av Nexus 7 og Nexus 10. Google lover at følgende Nexus-enheter skal få Android 5.1 i løpet av de kommende ukene: Nexus 4, Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7 [2012], Nexus 7 [2012] (3G), Nexus 7 (2013), Nexus 7 [2013] (3G/LTE), Nexus 9, Nexus 9 (LTE), Nexus 10 og Nexus Player.

Verre er det med andre Android-enheter. Selv mange nyere enheter har ennå ikke blitt oppdatert til Android 5.0.