Bærbar MMX først i '98

Etter det digi:data erfarer, vil ikke Intel være i stand til å levere bærbare Pentium Pro-baserte MMX lavstrømsprosessorer før i 1998. Er Intel i ferd med å miste grepet om notebook-markedet?

Etter det digi:data erfarer, vil ikke Intel være i stand til å levere bærbare Pentium Pro-baserte MMX lavstrømsprosessorer før i 1998. Er Intel i ferd med å miste grepet om notebook-markedet?

Mens Cyrix og AMD regner med å ha klare sine alternativer til Pentium Pro MMX for bærbare maskiner allerede neste år, ser det ut til at Intels lansering lar vente på seg. Ikke før i 1998 er det ventet at prosessorgiganten vil slippe sine Pentium Pro MMX-baserte løsninger for bærbare maskiner. Årsaken til forsinkelsen er at MMX-ekstensjonene i Pentium Pro prosessoren er svært energikrevende, og det har derfor vært vanskelig å tilpasse den til bærbar lavstrømsstandard. AMD på sin side vil slippe sin K6 (tilsvarende Pentium Pro MMX) for bærbare i 1997.

-Vi har hatt endel problemer de siste årene, og har generelt ligget et halvt år etter Intel på prosessorytelse. Nå ser det imidlertid ut til at denne trenden endrer seg, sier Johan Troye som er representant for AMD i Norge. Han legger til at AMDs risc-baserte prosessorer ser ut til å gå forbi Intel i ytelse.

-Vår såkalte 6x86 prosessor som kom i år har hatt en klokkefrekvens på mellom 100 og 133 Mhz. Denne har vært på linje med tilsvarende prosessorer i Pentium-segmentet. Imidlertid har denne ikke blitt benyttet på bærbare maskiner, i motsetning til sin forgjenger 5x86. Tradisjonen vil bli tatt opp igjen av K6, som også vil være tilgjengelig for bærbare. Uavhengige tester viser dessuten at den overgår Pentium Pro MMX-prosessoren i ytelse, sier Troye.

Forøvrig bør det nevnes at K6 prosessoren til AMD ikke bruker samme sokkel som Pentium Pro MMX. Prosessoren passer imidlertid inn i "socket 7", standarden som brukes av ordinære Pentium Prossesoren. Øvrige forskjeller er at Pentium Pro prosessoren har større innebygget cache-minne enn K6 prosessoren, men til gjengjeld skal K6 sin evne til å skifte mellom MMX-instruksjoner og tradisjonelle flytpunktsinstruksjoner være langt raskere. Sistnevnte problem er imidlertid ikke så stort, skal man tro Thomas Jönnson, som er informasjonsansvarlig for Intel i Skandinavia.

-Vi har fastlagt rutiner i programmeringsinstruksjonene som programvareprodusentene forholder seg til. Konflikten vil derfor ikke være et reelt problem, sie Thomas Jönsson som er informasjonsansvarlig for Intel i Skandinavia, som forøvrig legger til at han ikke vil kommentere hvorvidt prosessorgiganten blir liggende etter i notebook markedet.

-Vi har som generell politikk at vi ikke kommenterer lanseringsdatoer før dette er endelig bestemt. Dette gjelder også lanseringen av bærbare Pentium Pro MMX løsninger, avslutter Jönsson.

Til toppen