BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bærbar snart like rask som stasjonær

Intels prosessorer for bærbare PC-er vil i løpet av året hente igjen mesteparten av forspranget de vanlige prosessorene har når det gjelder ytelse og klokkehastighet. Samtidig vil de bærbare prosessorene bli mye flinkere til å spare på strømmen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. feb. 1999 - 11:15

For første gang ser ledelsen i Intel for seg at mobile PC-er vil kunne levere omtrent samme ytelsen som stasjonære PC-er. Tidspunktet det snakk om er slutten av 1999.

Robert Jecmen, visepresident for Intels avdeling for mobile og håndholdte produkter, forteller til News.com at selskapet vil lansere mobile prosessorer med klokkehastigheter på minst 600 MHz i år.

Et av de største problemene med prosessorer for bærbare datamaskiner er varmeutviklingen. En bærbar PC har mye dårligere muligheter til å kvitte seg med varme enn vanlige, stasjonære PC-er. Prosessorprodusentene bruker derfor mye tid på å finne løsninger for at prosessorene skal produsere mindre varme. Dette er hovedårsaken til at bærbare PC-er generelt har svakere ytelse enn stasjonære PC-er. Men også det økende effektforbruket skaper problemer fordi batteriteknologien ikke utvikles like raskt som prosessorteknologien.

Intels Geyeserville-teknologi skal kunne løse dette. Geyserville, som først vil integreres i de første mobile Pentium III-prosessorne tidlig høsten 1999, vil gjøre det mulig for bærbare PC-er å senke hastigheten og dermed også effektforbruket når PC-en drives med batterier. For eksempel vil en 500 MHz Pentium III operere med en klokkehastighet på 500 MHz når den er koblet til strømnettet, men kun 400 MHz når den går på batterier. PC-en skal da kunne bruke 40 til 50 prosent mindre strøm.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.