Bakveien til det internasjonale mobilmarkedet

Island har rundhåndet tildelt seks GSM-1800 lisenser, men bare et par av operatørene vil selge tjenester i landet. De fleste vil bare ha tak i roamingavtaler med de store europeiske mobilselskapene.

Island vil kunne bli det ledende senter i Europa for virtuelle mobilselskap. Landets post og teletilsyn, Post og Fjarskiptastofnun, vurderer til og med å utvide landets nummerplan fra sju til åttesiffrede nummer for øke antall telefonnummer med 80 millioner og få plass til flere nye mobilselskap.

Den nord-atlantiske nasjonen huser knappe 300.000 mennesker, og har derfor overflod av telebransjens knappeste ressurser; telefonnummer og mobilfrekvenser. Men verken numre eller frekvenser er interessante for de fleste av de nye mobiloperatørene.

Telemyndigheten opplyser til digi.no at det så langt er tildelt seks GSM 1800 mobillisenser hvorav Landssími Íslands og Tal tilbyr tjenester lokalt.

Men Islendingene vil operere som vertsnasjon for pan-europeiske teleselskap. I juni fikk fire mobil-selskap hver sin GSM-1800 lisens; Frjáls fjarskipti, Lína-Net, Íslandssími og IMC, og to av selskapene har allerede tegnet flere andre roamingavtaler med større europeiske mobilselskap.

Et av selskapene som er i drift er Mint Telecom som har lansert sine internasjonale tjenester først og fremst for bedriftsmarkedet. Mint har kjøpt halvparten av det islandske selskapet Frjals fjarskipti, mens et annet selskap, IMC Iceland er eid 50 prosent av amerikanske International Mobile Communications.

Islandske myndigheter har så langt sagt ja til alle som har søkt og mobillisenser på 1800-båndet.

- Vi har flere operatører enn forventet, sier administrerende direktør i Post og Fjarskiptastofnun, Gustav Arnar, til Communications Week International. - Av alle de europeiske nasjonene er det trolig lettest så få mobillisens i Island, sier han.

Men det er viktig å være tidlig ute. Hver operatør får tildelt en nummerserie for mobiltjenestene og med den islandske nummerplanen som bare inneholder 9 millioner nummer kan tallene fort forsvinne til de nye aktørene.

Mint har alene kjøpt 155 millioner samtaleminutter fra Swisscom som selskapet planlegger å selge gjennom ditt første kvartal. Allerede etter første driftsåret er dette det volumet selskapet håper å kunne selge hver måned. Selskapet vil selge samtaletrafikk til 11 kroner per minutt uansett hvor og når samtalene tas ved hjelp av internasjonale roamingavtaler.

Nå jobber islandske eksportmyndigheter med å kunne gjøre Island til et internasjonalt senter for tredje generasjon mobiltelefoni, og telemyndigheten er bedt om å logge interessen for islandske UMTS-lisenser.

Tanken bak er at frustrasjonen over høye priser etter de europeiske lisensauksjonene skal føre til at internasjonale operatører heller vil velge en islandsk mobillisens til en brøkdel av prisen for hva de andre europeiske lisensene koster, og heller satse på roamingavtaler med de større europeiske mobilselskapene.

Til toppen