BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ballong-internett et skritt nærmere

Google setter i gang testingen.

Slik ser Project Loon-ballongen ut.
Slik ser Project Loon-ballongen ut. Bilde: Google
17. nov. 2014 - 15:15

Googles såkalte Project Loon er et svært ambisiøst program som skal bruke høytflyvende ballonger utstyrt med sendere som vil dele ut nett-tilgang til menneskene under. Ballongene flyr i stratosfæren, rundt 20 kilometer over havet, og drar strøm gjennom solcellepaneler. Meningen er at disse skal gi internett-tilgang til avsidesliggende områder, der det i dag er vanskelig å få inn nettet på tradisjonelle måter.

Project Loon har allerede vært under begrenset testing i USA, New Zealand og Brasil, men nå skal den første virkelig omfattende testprosedyren iverksettes.

20 ballonger skal nemlig sendes ut over Australia, og det gjøres i samarbeid med operatøren Telstra. Det er første gangen Google inngår et konkret partnerskap med en internett-leverandør.

Telstra vil tilby basestasjoner og antenner samt åpne opp for tilgang på spesifikke radiofrekvenser.

Basestasjonene sender signalene til ballongene, som deretter sender dem videre mellom hverandre. Hver ballong sender da signalene ned til bakken, og dekker store områder: Et område to ganger større enn den australske hovedstaden Canberra (en by med nesten 400.000 innbyggere) skal kunne betjenes av én ballong.

Testene skal gjøres i de vestlige områdene av den australske staten Queensland, og sparkes i gang i desember.

Målet med Project Loon er å kunne dekke store deler av planeten, og gi internett-tilgang til de to av tre innbyggerne på jorda som per i dag ikke har det.

Ballonger er ikke den eneste måten å gjøre slikt på. Facebook har på sin side snakket om et enda mer ambisiøst prosjekt for å sende internett fra droner som kan holde seg flyvende i flere år om gangen. Dette er imidlertid litt lenger unna i tid enn Project Loon.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.