BANK

Evry sikret seg bankavtale verdt mange milliarder kroner

IT-gigantens største kontrakt noen gang.

Milliardavtalen betyr at Sparebank 1 skal ta i bruk Evrys moderne kjernebank, som blir levert fra Digiplex sitt nye datasenter på Fet. Arkivfoto av anlegget.
Milliardavtalen betyr at Sparebank 1 skal ta i bruk Evrys moderne kjernebank, som blir levert fra Digiplex sitt nye datasenter på Fet. Arkivfoto av anlegget. Bilde: Espen Zachariassen
7. nov. 2016 - 16:01
Evry med konsernsjef (fra v.) Björn Ivroth i spissen får fornyet tillit av administrerende direktør Jon Oluf Brodersen og Sparebank 1 Banksamarbeidet DA.
Evry med konsernsjef (fra v.) Björn Ivroth i spissen får fornyet tillit av administrerende direktør Jon Oluf Brodersen og Sparebank 1 Banksamarbeidet DA. Bilde: Pressefoto

Evry har landet en kontrakt med Sparebank 1 som har en oppgitt verdi på minst 3 milliarder kroner over en periode på seks år.

Den nye avtalen erstatter en eksisterende avtale og gjelder ut kalenderåret 2022. En opsjon på forlengelse i ytterligere sju år (fram til 2029) gjør at avtalens kontraktsverdi kan bli langt høyere.

Med fornyet tillit skal Evry i tillegg til banktjenester nå levere sin neste generasjons kjernebank og betalingsløsninger.

Sparebank 1 skal flytte sine sentrale banksystemer over til Evrys moderne plattform, som kjører i det nye datasenteret til Digiplex på Fet i Akershus.

Plattform-agnostisk

– Avtalen er viktig for oss og gir en langsiktighet. Det gjelder også i utviklingsløpet vi er i gang med på kjernebank og betalingsformidling, sier Dagfinn Fossum, direktør for forretningsområdet Core i Evry Financial Services til digi.no.

I banksystemet Evry nå skal levere er alt modulært bygget opp med en arkitektur som blant annet følger BIAN-standarden.

– Teknisk sett bytter vi ut en del som må være på mainframe (stormaskin) i dag. Målet vårt er å bli plattformuavhengige. Systemene er heller ikke bundet til IBM Softlayer, som enkelte har skrevet i dag, men kan kjøre på den plattformen som til en hver tid måtte være mest gunstig, understreker Fossum.

– Vi fortsetter å bidra til bankens arbeid med modernisering, forenkling og økt kostnadseffektivitet, og skal bistå med å gjøre dem enda bedre rustet til å møte markedets krav til mer relevante og personlige tjenester i en digital verden, uttaler Evrys konsernsjef Björn Ivroth. 

Mindre Cobol, mer Java

Løsningene som skal erstattes har vært løpende forvaltet i mer enn 30 år, opplyser bankalliansen til digi.no.

Det historiske byttet betyr at det blir mindre bruk av IBM stormaskin enn tidligere. 

 – Kjernebankløsningene er i dag i stor grad basert på Cobol på stormaskin. Det utvikles nå nye plattformuavhengige Java-løsninger. Flere av betalingsløsningene er allerede i produksjon og en lang rekke produksjonssettes i løpet av 2017, sier adm.dir Jon Oluf Brodersen i Sparebank 1 til digi.no.

Etter hvert som de nye løsningene tas i bruk blir bankgruppens bruk av Evrys stormaskin redusert, bekrefter han.

Det er likevel ikke snakk om å fase teknologien helt ut. Svært mange av verdens datatransaksjoner er som kjent helt avhengig av stormaskin (mainframe), og slik vil det nok være i overskuelig fremtid.

– Det er ikke planlagt full sanering av stormaskin, sier Brodersen.

– Ny «motor» og alt testes grundig

Det såkalte kjernebankprogrammet inkluderer fornyelse av bankalliansens viktigste og mest sentrale IT-systemer, herunder selve reskontroen for føring av debet og kredit.

– Evry leverer «motoren» ned integrasjonsgrensesnitt, mens Sparebank 1 selv utvikler brukergrensesnitt i mobil- og nettbank, forklarer Brodersen.

Det blir mer Java og mindre bruk av stormaskin, opplyser Jon Oluf Brodersen i Sparebank 1-alliansen. Arkivfoto.
Det blir mer Java og mindre bruk av stormaskin, opplyser Jon Oluf Brodersen i Sparebank 1-alliansen. Arkivfoto. Bilde: Espen Zachariassen

Selv om deler av løsningen er satt i produksjon er det klart at fornyelsen omfatter et ikke ubetydelig migreringsarbeid. 

– Vi er veldig opptatt av å redusere risiko i fornyelsen. Vi tester alle løsninger svært grundig og siden vi gjør fornyelsen sammen med eksisterende leverandør legger vi ikke om før vi er fornøyd med kvaliteten. Siden Sparebank 1 er en allianse av 16 uavhengige sparebanker har vi den nyttige muligheten til å bytte på å være «pilotbank».  Det betyr at vi ikke trenger å migrere «big bank».

Peker på kostnadsdeling

På spørsmål om hvilke alternativer som har vært vurdert, svarer banksjefen følgende:

– Sparebank 1 har vurdert alternativer i mer enn 10 år. Både driftssentraler i Norden og internasjonale pakker.

– Hva ble utslagsgivende for valg av leverandør?

– Det utslagsgivende for valget har vært Evrys mulighet til å tilby moderne, modulære løsninger i en leveransemodell som muliggjør kostnadsdeling i bransjen. Den forlengede avtalen sikrer oss tilgang på stabile, fleksible og kostnadseffektive IT-tjenester, og gjør at vi kan ta nye tjenester raskere til markedet. Vi bygger nå en effektiv plattform for moderne bankdrift med digitale løsninger som gjør oss rustet til å møte kundebehovene også fremover, sier administrerende direktør Jon Oluf Brodersen i Sparebank 1.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.