Bare Kina har lykkes med aldersgrense i sosiale medier

Myndigheter over hele verden ønsker å beskytte barn på internett ved å heve aldersgrensene i sosiale medier, men det er kun Kina som har fått det til.

Ingen land i verden har på vellykket vis klart å implementere aldersverifiserende teknologi.
Ingen land i verden har på vellykket vis klart å implementere aldersverifiserende teknologi. Illustrasjonsfoto: Mia Oshiro Junge/NTB
11. juli 2024 - 07:00

Det viser en gjennomgang fra Klassekampen av andre lands forsøk på å innføre aldersrestriksjoner i sosiale medier.

I Norge har flere tatt til orde for aldersgrense for sosiale medier, håndhevet gjennom BankID. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har uttrykt bekymring for at barn eksponeres for skadelig innhold.

– Vi må få en aldersgrense som vi kan håndheve. Og vi er nødt til å få en strengere regulering av funksjonalitet og innhold som åpenbart er skadelig for barn, sa han nylig til NRK.

Støre sa ikke noe om hvilken teknisk løsning som skulle brukes for å håndheve aldersgrensen.

En rapport fra australske myndigheter fra 2023, der man undersøkte innføringen av aldersverifiserende teknologi verden over, viser at ingen land i verden på vellykket vis har klart å implementere aldersverifiserende teknologi.

Men Kina har innført strenge aldersrestriksjoner i sosiale medier og på internett. Barn under åtte år kan kun bruke smarttelefoner i 40 minutter hver dag, og ulike aldersgrupper har ulike tidskvoter. Loven håndheves gjennom totrinnsverifisering som justerer enheten etter brukerens alder. Enkelte omgår likevel aldersgrensene ved å bruke eldre familiemedlemmers kontoer.

Selv om Kinas system er effektivt, er det basert på omfattende digital identifikasjon som også sensurerer ytringer og samler inn persondata.

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier.
Les også

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.