TELEKOM

Store skader på undersjøisk kabel til Shetland

Kommunikasjonen til Shetland har blitt kraftig forstyrret etter at en sjøkabel ble skadd, skriver flere britiske medier.

Det har oppstått skader på en sjøkabel utenfor Shetland.
Det har oppstått skader på en sjøkabel utenfor Shetland. Andrew Parsons/Shutterstock
20. okt. 2022 - 13:03 | Endret 20. okt. 2022 - 13:30

Ifølge politiet er sjøkabelen på sørsiden mellom øyene og fastlandet kuttet, skriver BBC.

De opplyser blant annet at telefoner, internett og datamaskiner ikke kan brukes.

Det pågår allerede reparasjoner på en annen kabel som forbinder Shetland og Færøyene etter at den ble skadd i forrige uke. Øyene er koblet sammen via en kabel som går fra Færøyene til Aberdeenshire på Skottlands fastland.

Jobber med å omdirigere nettet

Ifølge en talsperson for teleselskapet BT Group skyldes internettbruddet at skaden har skjedd på en tredjepartskabel som kobler Shetland til fastlandet.

– Ingeniører jobber med å omdirigere tjenester via andre ruter, og vil gi ytterligere oppdateringer, sier BT-talspersonen, og legger til:

– Alle som trenger å ringe 999 bør prøve fasttelefonen eller mobilen sin, selv om de ikke har signal fra egen mobilleverandør. Vi beklager ulempene dette medfører.

999 er Storbritannias nødnummer.

– Kan ta dager

Alastair Carmichael som representerer Orknøyene og Shetland i det britiske parlamentet, sier til BBC at han har tatt opp problemet med den britiske regjeringen, men forsto det slik at det kunne ta dager før kommunikasjonen ble gjenopprettet.

Både private og bedrifter er berørt av kabelskaden. Ifølge kanalen er det flere butikker som ikke kan ta kortbetalinger. Det er om lag 23.000 innbyggere på Shetland.

BBC opplyser imidlertid at flyplassen Sumburgh fungerer som normalt, men ferjeselskapet Serco NorthLink Ferries ikke kunne bekrefte om problemet vil ha noen innvirkning på deres drift.

Les mer:  Shetland uten internett etter andre sjøkabelbrudd på en uke (for abonnenter)

Malin Rygg direktør i UU-tilsynet
Les også

Slår alarm: – Bryter med retten til utdanning

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.