epost

Bedre Gmail med kunstig intelligens

Nevrale nettverk rydder opp.

Smartere kunstig intelligens betyr mindre plagsom epost, sier Google.
Smartere kunstig intelligens betyr mindre plagsom epost, sier Google.

Nevrale nettverk rydder opp.

Ingen liker spam eller søppel-epost, og de aller fleste som utvikler epost-løsninger forsøker å rydde opp i det på et eller annet vis. 

Google snakker nå om sitt bidrag, som innebærer bruk av kunstig intelligens og maskinlæring for å rydde unna uønskede epost-meldinger i Gmail. 

Det fremstår som veldig lovende. Ifølge produktsjefen Sri Harsha Somanchi bruker Gmail nå selskapets svært avanserte nevrale nettverk for å kjenne igjen spam-meldinger.

Les også: Matet kunstig intelligens med klassiske filmer.

Nettverkene skal først og fremst kjenne igjen eposter som er særdeles vanskelige. De som forsøker å ligne mest mulig på genuine epost-meldinger.

Ikke likt for alle

De skal også ta hensyn til individuelle preferanser, slik at ikke alle innbokser behandles likt. Din nabo liker kanskje å motta de nyhetsbrevene du hater, skriver Somanchi. Maskinlæring innebærer at spamfilteret kan forholde seg til disse preferansene. 

Spamfilteret skal også være bedre enn noensinne til å luke ut phishing-eposter som utgir seg for å komme fra konkrete, godkjente avsendere. Den kunstige intelligensen skal kunne vurdere om meldingen faktisk kommer fra den relevante avsenderen, eller noen som bare etterligner. 

Somanchi råder også flere brukere til å faktisk klikke på knappene som melder inn eposter som spam eller ikke - det er på bakgrunn av slike tilbakemeldinger at den kunstige intelligensen blir smartere.

Les mer: Dette skjer når AI får dagdrømme.

Per i dag er det mindre enn 0,1 prosent av en vanlig Gmail-innboks som er spam, og bare 0,05 prosent av genuine eposter havner ved en feiltakelse i spam-mappen, sier Google. Så det fungerer, men det kan også alltids bli bedre. 

Konklusjonen er uansett tydelig: Maskinlæring og kunstig intelligens er kompliserte teknologier som blir stadig mer behjelpelige i vår enkle hverdag. De aller fleste vil tross alt si seg enige i at mindre søppel-epost er en god ting. 

Til toppen