Beryktet nettforum stengt av FBI

Svenske var administrator.

Beryktet nettforum stengt av FBI
Dette er forsiden på Darkode i dag. Bilde: Skjermbilde

Forumet Darkode.com, som i lang tid har vært beryktet som en av de mest profilerte markedsplassene for kyberkriminalitet, ble i går stengt etter en massiv politiaksjon koordinert av FBI og Europol.

Darkode har i hovedsak vært brukt av kriminelle og hackere til å utveksle, kjøpe og selge programvare og verktøy relaterte til diverse typer angrep, spionvare, spamtjenester, botnet-verktøy og mye mer.

Darkode har vært operativt siden 2008, og potensielle medlemmer måtte gå gjennom en godkjenningsprosess for å få tilgang. Miljøet rundt Darkode skal ha vært lite og lukket, og det er derfor uavklart hvordan etterforskerne klarte å få tilgang.

Les også: Bruker VPN-tjeneste som botnet.

Politiaksjonen hadde kodenavn Operation Shrouded Horizon, og involverte politistyrker fra en lang rekke land, også Danmark, Sverige og Finland.

Ledet av svensk mann

70 personer knyttet til forumet skal ha vært i søkelyset, og 28 er nå arrestert. Tolv av disse befinner seg i USA, men en av forumets administratorer skal være en 27 år gammel svenske som heter Johan Anders Gudmunds. Han blir navngitt av FBI. Også personer i Danmark, Tyskland, Romania og andre land skal være pågrepet og siktet.

Svensken skal også være mistenkt for blant annet forsøk på svindel og utvikling av skadelig kode som gjør infiserte maskiner til deler av en «botnet».

Les også: Fant nulldagshull i IE11 via Hacking Team.

Ellers skal siktelsene være svært varierte og omfatte alt fra utvikling og salg av Android-skadevare til Facebook-basert spam.

Forumet er naturligvis borte fra nettet for øyeblikket og erstattet av et banner der logoene til samarbeidende politistyrker er vist.

Det amerikanske justisdepartementet kaller aksjonen for det største koordinerte samarbeidet noensinne rettet mot et kriminelt nettforum.

Les mer om: