Beskyttes "piratverktøy" av ytringsfriheten?

Filmindustrien vil forby distribusjon av alle programmer som kan knekke kopieringsbeskyttelsen på DVD-plater. Spørsmålet er "hvor slutter ytringsfriheten?", mener mange.

Er et dataprogram en form for ytring? Er kildekoden, eller kanskje maskinkoden noe som må beskyttes av ytringsfriheten? Eller hva med en lenke til et nettsted som tilbyr slik kode?

Diskusjonene går høyt på forskjellige prategrupper, e-postlister og nettsteder, etter at nettstedet 2600.com publiserte lenker til Jon Johansens DVD-knekker DeCSS.

En dommer nedla forbud mot å publisere disse lenkene, med henvisning til USAs ferske lovgivning Digital Millenium Copyright Act.

Denne saken er anket med henvisning til ytringsfriheten, og for to uker siden ble partene i saken bedt om å besvare 11 spørsmål omkring dataprogrammer og ytringsfrihet, noe som har fått diverse diskusjonsfora til å koke.

Grupperingen South Bend Hacker´s Club har gitt sitt eget svar. På nettstedet FuckMPAA.com har de publisert 20 versjoner av DeCSS, som en protest mot hele saken.

Nettstedet har vært oppe i en måned, og på den tiden har nesten 50.000 kopier av DeCSS og diverse kloner blitt lastet ned.

FuckMPAA.com inneholder forholdsvis nådeløs kritikk av Motion Picture Association of America og representerer kanskje ikke den argumentasjonen 2600s advokater vil bruke i retten.
Da legges det kanskje større vekt på at Internett-generasjonens "bibel" Wired skal publisere en versjon av DeCSS skrevet i programmeringsspråket Perl.


Det spesielle er at Wireds DVD-knekker er en mikroversjon av dekoderen qrpff, og består av seks linjer kildekode som skal trykkes på papir i juni-utgaven av bladet.

Flere observatører har bemerket det juridisk interessante i trykkingen. Er kildekode på papir dekket av ytringsfriheten, eller blir bladet en "circumvention device", en "ting" som kan brukes for å bryte en beskyttelse som DVD-kodingen CSS (Content Scrambling System)?

Og hva gjør i så fall MPAA, som har argumentert med at nettopp distribusjon av slike "ting" som DeCSS kan og må stoppes ved hjelp av DMCA?

Sist diskusjonsforaene kokte slik som idag var det fordi MPAA ville stoppe T-skjorter med DeCSS-kildekoden trykket på ryggen.

Til toppen