Beta 2 av Windows NT 5.0 ventes denne uka

Lekkasjer i USA går ut på at en nærmest komplett versjon skal være rett rundt hjørnet.

Både Workstation og Server-utgavene vil gjøres tilgjengelig, heter det hos blant andre PC Week og News.com. Microsoft nekter fortsatt å komme med noen klar dato for når 5.0 vil lanseres i endelig utgave. Begrunnede gjetninger fra analytikerhold går ut på slutten av 1999 eller tidlig i 2000.

Lanseringen er svært viktig for Microsoft, siden det dreier seg ikke bare om kode men om arkitektoniske elementer som har strategisk betydning for selskapets systemvare, særlig objektmodellen COM og katalogtjenesten Active Directory.

COM utfordrer anti-Microsoft-koalisjonens satsing på Corba, mens Active Directory er et alternativ til særlig Novells NDS, som allerede er tilgjengelig på en rekke plattformer, blant annet NT.

Ifølge PC Week skal de første delene av den utvidede COM+ gjøres tilgjengelig i forbindelse med Beta 2, mens ytterligere komponenter kan komme enten for seg så tidlig som i neste måned, eller med en Beta 3 innen utgangen av året.

30. juli kunngjorde Gartner Group en oppdatert rapport om Windows NT 5.0 der det ble hevdet at Beta 2 ikke kunne betraktes som komplett, blant annet med henvisning til at Microsoft skal ha innrømmet at blant annet koden for Windows Terminal Server ikke vil være stabil nok til å kunne testes. Gartner Group listet en rekke mangler ved Beta 1, knytte blant annet til Active Directory, Zero Administration Windows og VLM-støtte (very large memory) til Alpha- og Merced-prosessorene.

Til toppen