– Betal kontaktfritt overalt i Europa innen 2020

Tvinges til utskifting av terminaler.

– Betal kontaktfritt overalt i Europa innen 2020
Innen 2020 vil alle betalingsterminaler i Europa som støtter MasterCard, også måtte støtte kontaktfri betaling. Bilde: MasterCard

Det blir stadig bedre muligheter for å betale kontaktfritt med smartmobiler eller betalingskort med NFC-støtte (Near Field Communication). I USA har dette etter hvert blitt ganske utbrett, noe løsninger som Google Wallet og senere Apple Pay har bidratt til.

Det aller nyeste: Vil la deg betale helt uten berøring 

Også i Norge og Europa for øvrig er det mulig å betale kontakten del steder, men det er på ingen måte noe som veldig utbredt. Storbritannia er muligens et unntak. I fjor skal britene ha utført 319 millioner trådløse betalingstransaksjoner.

NFC-uavhengig: Betal burger'n med mobilen 

Forsinket

Johan Lindstrom, direktør for digital handel i MasterCard Europe, fortalte denne uken, under selskapets Future of Payments-arrangement i London, at adopsjonen av mobilbasert betaling har gått mye langsommere enn selskapet hadde ventet.

– Vi trodde at alle skulle bruke mobiltelefoner til betaling. Det har vi sagt i de siste ti årene, sa Lindstrom til The Inquirer. Men nå tror han at det omsider vil ta av, nå som aktører som Apple og Google er til stede og kan bidra til veksten.

Han fortalte videre at dersom forbrukerne opplever at kontaktfri betaling gjør livene deres bedre, og forhandlere oppnår økt salg ved å tilby dette, så blir det virkelig interessant.

– Det er dette denne teknologien gjør mulig.

Billig terminal: Slik kan småbedrifter ta betalt via Apple Pay 

Standardisering

Men det hjelper lite å ha tjenester som støtter kontaktfri betaling og brukere som er klare for å benytte seg av disse, dersom ikke også brukerstedene er forberedt. Ifølge MasterCard vil også dette for alvor skje i Europa innen de neste fem årene.

– Fra begynnelsen av 2016 må alle nye betalingsterminaler som tas i bruk, kunne støtte kontaktfri betaling. Og alle terminaler må støtte dette innen 2020, sa Mike Cowan, som er sjef for kommende betalingsprodukter hos MasterCard, ifølge The Inquirer. Det innebærer altså at mange terminaler må skiftes ut innen fem år.

Dette gjelder dog bare betalingsterminaler som støtter Mastercard eller Maestro, noe MasterCard kunngjorde i fjor høst.

Disse betalingsterminalene skal ha NFC-støtte og vil ifølge MasterCard støtte både Apple Pay og nye Android Pay når disse løsningene etter hvert blir gjort tilgjengelige også i Europa.

Også i nord: Så mye raskere går det med NFC

 

Norge

Det finnes en rekke butikker, restauranter og andre typer brukersteder i Norge som godtar kontaktløs betaling. Norske Valyou, som tilbyr en slik tjeneste, har en oversikt over en del av dem her, mens en rekke andre kan lokaliseres med MasterCard Nearby-appen.

I november i fjor var antallet på omtrent 450, men på det tidspunktet økte dette med omtrent 20 i uka. Samtidig var omtrent hver tredje av alle norske terminaler forberedt for kontaktløs betaling.

Bakgrunn: Kan vi snart kaste alle betalingskortene?