JUSS OG SAMFUNN

– Betal oss 17 milliarder nå!

Norsk etat fikk gigantkrav fra programvarehus.

Ble presentert en vanvittig regning for lisensbrudd: UDI her representert ved direktør Frode Forfang.
Ble presentert en vanvittig regning for lisensbrudd: UDI her representert ved direktør Frode Forfang. Bilde: Terje Pedersen, ANB/All Over Press
21. juni 2013 - 15:03

Utlendingsdirektoratet (UDI) ble i mars servert et krav på saftige 2.187.430.336 euro for å ha brutt lisensbetingelsene for et databaseverktøy.

Beløpet som tilsvarer 17,28 milliarder kroner, inkludert renter og renters rente, var en passende bot, mente leverandøren.

Saken handler om bruk av DocumentChecker, en database og verktøy for oppslag i identitetspapirer, eid av det nederlandske selskapet Keesing Technologies.

Verktøyet er ett av mange som UDI har på sitt intranett. Etaten har hele tiden betalt en såkalte intranett-lisens for seks brukere, med en årlig kostnad på et par hundre euro.

Tidlig i 2013 gikk det opp for Risk Information Group, som nylig overtok som nordisk distributør av produktet, at UDIs bruk oversteg dette.

Pung ut!

I sine vilkår skriver Keesing at brudd på deres rettigheter utløser bøter på 5.000 euro per tilfelle per uke, så lenge misbruket varer. Så tok de utgangspunkt i alle 1.400 ansatte i etaten, og ganget i vei.

Advokat Tord Eide i DLA Piper Norway fikk oppgaven med å overlevere kravet på vegne av den forsmådde IT-leverandøren. Her kan du lese brevet (pdf), komplett med kjempeboten som han ba UDI om å betale på flekken.

UDI reagerte med sjokk og vantro. I etatens tilsvar (pdf) avviser de at det finnes 1.400 faktiske brukere av databasen, og skriver rett ut at det er useriøst å ukritisk legge til grunn hvor mange som potensielt har hatt tilgang.

UDI mener blant annet at avtalen ikke spesifiserer om de 6 brukere de har betalt for er navngitte eller kan betraktes som «samtidige» brukere. Slik de ser det har etaten ikke vært underlisensiert.

Kravet fordampet

Senest for to uker siden møttes partene. Ifølge UDI er milliardkravet som de oppfattet som fullstendig latterlig nå bortfalt.

– Milliardkravet var en bot de ønsket å ilegge oss. Det er helt avvist, det har de akseptert. Så var det kravet knyttet til lisensbruken, som omfattet alle ansatte inkludert vaskehjelpen. Det er også avvist. Kanskje har vi flere enn 6 brukere men ikke i nærheten av 1.400. At beregningen ikke er riktig har de også akseptert, men de har sagt de skal komme tilbake til oss, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI til digi.no.

Dermed virker tvisten å være løst, slik at Utlendingsdirektoratet slipper å betale drøyt 17 milliarder kroner for sin intranett-komponent.

digi.no har fredag forsøkt å få en kommentar fra advokat Tord Eide i DLA Piper, verdens største advokatselskap, uten hell.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.