OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Bill Gates beklager at det ble Control-Alt-Delete

Det burde ha holdt med én knapp for å åpne innloggingsskjermen.

Ctrl-Alt-Del-kombinasjonen har blitt kritisert i alle år. Men om ikke annet, så har den i alle fall bidratt til å gi Microsofts operativsystemer litt særpreg.
Ctrl-Alt-Del-kombinasjonen har blitt kritisert i alle år. Men om ikke annet, så har den i alle fall bidratt til å gi Microsofts operativsystemer litt særpreg. Bilde: Colourbox/Romanenko Alexey
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. sep. 2017 - 16:04

Av sikkerhetsårsaker er det mange bedrifter som velger at brukere som skal logge seg inn på en pc, må trykke på Ctrl-, Alt- og Del-tastene samtidig for å få opp innloggingsskjermen. Dette gjør det vanskeligere for angripere å lage en falsk innloggingsskjerm som fanger opp brukernavnet og passordet. Slik skal det ha vært siden Windows NT.

Men tastekombinasjonen har i alle år blitt kritisert for å være både irriterende og lite intuitiv. 

Les også: Bruker trykket «pause» hver gang han skulle ta en røyk

Innrømmelsen

Onsdag denne uken deltok Bill Gates i en paneldebatt i forbindelse med Bloomberg Global Business Forum i New York City. Der innrømmet han at tastekombinasjonen var en tabbe.

– Dersom jeg kunne gjøre én liten endring, ville jeg har gjort den om til én tast, sa han ifølge CNN Tech. I en tidligere uttalelse skal ha sagt at IBM i sin tid ikke var villige til inkludere en slik dedikert knapp i tastaturdesignen.

I blant annet Windows 10 kan man aktivere eller deaktivere kravet om at brukeren må trykke Ctrl-Alt-Del for å logge seg på via dette valget, som man finner via Kontrollpanelet.
I blant annet Windows 10 kan man aktivere eller deaktivere kravet om at brukeren må trykke Ctrl-Alt-Del for å logge seg på via dette valget, som man finner via Kontrollpanelet. Foto: Skjermbilde

Da ville man ha kunnet komme til innloggingsskjermen uten å måtte sette fra seg laptop-en på et stødig underlag eller gi slipp på kaffekoppen man holder i hånden. 

I MacOS, for eksempel, behøver brukerne bare å trykke på én knapp for å komme til innloggingsskjermen. 

Brukere som har tilgang til det, kan selvfølgelig deaktivere hele kravet om å trykke på visse knapper. Men da mister en også den beskyttelsen som tastekombinasjonen gir. 

Les også: Microsoft avduket Windows 10-variant for ekstra kraftige pc-er

Særpreg

Nå er det ikke alle som er enige i at Ctrl-Alt-Del har vært en slik pinlig affære. John Brandon hos VentureBeat mener at tastekombinasjonen har bidratt til å gi datidens kjedelige, beigefargede pc-kasser litt særpreg, samt å være et særlig kjennetegn for Microsoft. 

«It’s a bad key combination…but a good differentiator», skriver Brandon.

Han forteller at han følte stolthet over å kunne hjelpe andre ved å lære dem denne og andre obskure tastekombinasjoner. 

– I dag ville ingen noen gang tenke på å bruke komplekse tastekommandoer. Man kan hevde at trenden med å bruke flere ikoner og flere sveip på skjermen har gått for langt. Apper som Snapchat er nøyaktig det motsatt av Ctrl-Alt-Delete-mentaliteten, og like forvirrende (spesielt for alle over en viss alder), skriver Brandon.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.