OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Bill Gates beklager at det ble Control-Alt-Delete

Det burde ha holdt med én knapp for å åpne innloggingsskjermen.

Ctrl-Alt-Del-kombinasjonen har blitt kritisert i alle år. Men om ikke annet, så har den i alle fall bidratt til å gi Microsofts operativsystemer litt særpreg.
Ctrl-Alt-Del-kombinasjonen har blitt kritisert i alle år. Men om ikke annet, så har den i alle fall bidratt til å gi Microsofts operativsystemer litt særpreg. Bilde: Colourbox/Romanenko Alexey
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. sep. 2017 - 16:04

Av sikkerhetsårsaker er det mange bedrifter som velger at brukere som skal logge seg inn på en pc, må trykke på Ctrl-, Alt- og Del-tastene samtidig for å få opp innloggingsskjermen. Dette gjør det vanskeligere for angripere å lage en falsk innloggingsskjerm som fanger opp brukernavnet og passordet. Slik skal det ha vært siden Windows NT.

Men tastekombinasjonen har i alle år blitt kritisert for å være både irriterende og lite intuitiv. 

Les også: Bruker trykket «pause» hver gang han skulle ta en røyk

Innrømmelsen

Onsdag denne uken deltok Bill Gates i en paneldebatt i forbindelse med Bloomberg Global Business Forum i New York City. Der innrømmet han at tastekombinasjonen var en tabbe.

– Dersom jeg kunne gjøre én liten endring, ville jeg har gjort den om til én tast, sa han ifølge CNN Tech. I en tidligere uttalelse skal ha sagt at IBM i sin tid ikke var villige til inkludere en slik dedikert knapp i tastaturdesignen.

I blant annet Windows 10 kan man aktivere eller deaktivere kravet om at brukeren må trykke Ctrl-Alt-Del for å logge seg på via dette valget, som man finner via Kontrollpanelet. <i>Foto:  Skjermbilde</i>
I blant annet Windows 10 kan man aktivere eller deaktivere kravet om at brukeren må trykke Ctrl-Alt-Del for å logge seg på via dette valget, som man finner via Kontrollpanelet. Foto:  Skjermbilde

Da ville man ha kunnet komme til innloggingsskjermen uten å måtte sette fra seg laptop-en på et stødig underlag eller gi slipp på kaffekoppen man holder i hånden. 

I MacOS, for eksempel, behøver brukerne bare å trykke på én knapp for å komme til innloggingsskjermen. 

Brukere som har tilgang til det, kan selvfølgelig deaktivere hele kravet om å trykke på visse knapper. Men da mister en også den beskyttelsen som tastekombinasjonen gir. 

Les også: Microsoft avduket Windows 10-variant for ekstra kraftige pc-er

Særpreg

Nå er det ikke alle som er enige i at Ctrl-Alt-Del har vært en slik pinlig affære. John Brandon hos VentureBeat mener at tastekombinasjonen har bidratt til å gi datidens kjedelige, beigefargede pc-kasser litt særpreg, samt å være et særlig kjennetegn for Microsoft. 

«It’s a bad key combination…but a good differentiator», skriver Brandon.

Han forteller at han følte stolthet over å kunne hjelpe andre ved å lære dem denne og andre obskure tastekombinasjoner. 

– I dag ville ingen noen gang tenke på å bruke komplekse tastekommandoer. Man kan hevde at trenden med å bruke flere ikoner og flere sveip på skjermen har gått for langt. Apper som Snapchat er nøyaktig det motsatt av Ctrl-Alt-Delete-mentaliteten, og like forvirrende (spesielt for alle over en viss alder), skriver Brandon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.