Windows 10 Pro for Workstations

Microsoft avduket Windows 10-variant for ekstra kraftige pc-er

Bruker blant annet en annet filsystem enn dagens utgaver.

Avanserte Windows-brukere med kraftig maskinvare får snart et nytt alternativ til de vanlige utgavene av Windows 10.
Avanserte Windows-brukere med kraftig maskinvare får snart et nytt alternativ til de vanlige utgavene av Windows 10. (Bilde: Robert Galbraith / Reuters)

Bruker blant annet en annet filsystem enn dagens utgaver.

Microsoft kunngjorde i går at selskapet denne høsten skal komme med en variant av Windows 10 som er beregnet for avanserte brukere og ekstra kraftig maskinvare. 

Varianten, som har fått navnet Windows 10 Pro for Workstations, vil være beregnet for datamaskiner som benyttes i spesielt krevende og virksomhetskritiske scenarier. 

Så vidt vi husker, har ikke Microsoft brukt Workstation-betegnelsen siden Windows NT 4.0 Workstation, som kom i 1996.

Det skal være tilbakemeldinger fra medlemmer av Windows Insider Program som har fått Microsoft til å lage den nye varianten, som skal bli tilgjengelig samtidig som Windows 10 Fall Creators Update. 

Les også: Et dryss av smarte nyheter kommer i neste Windows 10

Fire CPU-er

Blant egenskapene Workstation-utgaven skal tilby, som ikke er tilgjengelige med dagens Windows 10-varianter, er støtte for opptil fire CPU-er, inkludert varianter som Intel Xeon og AMD Opteron, samt opptil 6 terabyte med RAM. 

Dagens varianter støtter opptil to CPU-er og to terabyte med RAM. 

ReFS

Mens NTFS er filsystemet som normalt brukes av Windows-baserte pc-er, er det ReFS (Resilient File System) som skal være standard filsystem for Windows 10 Pro for Workstations-baserte enheter. Dette skal blant annet være mer feiltolerant enn NTFS og gjør det enklere å administrere store lagringsvolum. 

Workstation-varianten støtter også systemminne som er delvis ikke-flyktig. Ifølge Microsoft betyr dette at filer som ligger i minnet, ikke må lastes inn på nytt selv om strømmen skrus av. Microsoft spesifiserer dette som NVDIMM-N (Non-Volatile Memory Modules). N-variantene av disse har både tradisjonelt, flyktig DRAM og flashminne i samme modul. 

De viktigste nye egenskapene til Windows 10 Pro for Workstations
De viktigste nye egenskapene til Windows 10 Pro for Workstations Foto: Microsoft

Det loves også støtte for raskere fildeling gjennom SMB Direct, som utnytter nettverksadaptere som har mulighet for Remote Direct Memory Access (RDMA). Slik støtte innebærer blant annet mindre belastning på CPU-ene, reduserte forsinkelser og økt gjennomstrømning. 

Microsoft har ikke oppgitt hvordan Windows 10 Pro for Workstations vil bli solgt.

Leste du denne? Microsoft mener de fleste er fornøyde med datainnsamlingen i Windows 10

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)
Til toppen