Ble Intellimouse-idéen rappet?

To argentinere er tilkjent nesten 150 millioner i erstatning, etter at en jury ga dem medhold i at de ble fralurt idéen til det som senere ble Microsofts storschläger Intellimouse.

De to argentinske oppfinnerne ville ikke vise frem idéen sin - en mus med rullehjul for enklere scrolling - til Microsoft, av frykt for at den skulle bli rappet. Advokat Paul Vickrey har i alle fall overbevist en jury i Seattle om at de to fortjener 142 millioner kroner i erstatning fra Key Tronic Corp., som skulle utvikle idéen, men skal ha tatt den med til Microsoft i stedet.

Intellimouse er en av Microsofts store salgssuksesser, og en av grunnene er "hjulet", som gjør datanavigasjon adskillig enklere.

Oppfinnerne, Fernando Falcon og Frederico Gilligan, ville gjerne kunne bevege seg på en dataskjerm uten å klikke på rullefeltene. Microsoft var interessert i teknologien, men ville ikke gå med på at det som eventuelt ble fremvist skulle være konfidensielt.

Derfor gikk oppfinnerduoen i stedet til et Honeywell-selskap som senere ble kjøpt opp av Key Tronic Corp, der de hadde en slik non-disclosure avtale, skriver Wall Street Journal.

Oppfinnerne mener Key Tronic ga idéen videre til Microsoft, for å sikre seg en kontrakt om produsere tastaturer for dem. Det skulle ha skjedd på et møte i november 1993, få måneder etter at de to argentinerne skulle ha hatt møtet med MS.

Juryen beordret Key Tronic til å betale 16,5 millioner dollar til Falcon/Gilligan, mens Microsoft ble droppet fra saken, da det ikke kunne bevises hvor Intellimouse-teknologien kom fra. Begge selskapene hevder det ikke ble vist frem noen scrolle-teknologi eller prototyper på under møtet i ´93.

Key Tronic håper å få avgjørelsen droppet, og mener det eksisterer andre produkter som kan ha inspirert musen. Argentinernes advokat sier til WSJ at mangelen på dokumenter som viser hvor Microsofts Intellimouse-patent kommer fra, taler sitt tydelige språk. Det gjør også de manglende prototypene som skal ha vært i Key Tronics varetekt.

- Juryen løste mysteriet, sier han til avisen.

Til toppen