Bodø-firma vil utfordre Youtube og Vimeo

Klar med videostrømming-tjeneste.

Bodø-firma vil utfordre Youtube og Vimeo
YPPER SEG: Istribute lar brukerne bake inn tjenesten i egne systemer. Det er investert flere millioner kroner i planlegging og utvikling av løsningen, som Serie hevder skal utfordre både Youtube og Vimeo. Bilde: Istribute

Bodø-selskapet Seria har mye erfaring innen video for bedriftssegmentet.

Nå satser de imidlertid på et nytt marked, nemlig mer forbrukerrettet videostreaming – som også kan friste bedrifter og andre mer krevende kunder.

digi.no har fått tidlig tilgang til tjenesten, som heter Istribute, og som lanseres for fullt førstkommende mandag klokken 9.

Vi tok en svært kjapp test, lastet opp et videoklipp på noen minutter i .mov-format, og det var ikke mye å utsette på prosessen eller grensesnittet. Istribute vil imidlertid helst at man registrerer seg med epost og passord for å få tilgang til full funksjonalitet, deriblant ganske detaljert statistikk. Brukeren vil blant annet kunne se hvor mye av videoen seerne pleier å se, før de eventuelt skrur av og går videre.

Det finnes også en betalingsplan som koster ti dollar i måneden. Den gir brukerne mer lagringsplass (10 gigabyte), mer båndbredde og mer detaljert statistikk. Man må abonnere på tjenesten for å få tilgang til full 1080p-kvalitet. Brukere som registerer seg for gratistjenesten må nøye seg med 720p-oppløsning, mens de som ikke registrerer seg i det hele tatt får ikke HD-kvalitet.

Dashboardet til vår testkonto.
Dashboardet til vår testkonto. Bilde: Skjermbilde

Seria har jobbet med video siden 2007, forteller utviklingssjef Frode Børli til digi.no, og har hatt videoløsningen på plass siden 2010. Den har vært forbeholdt noen få kunder, men nå skal den altså rulles ut bredt og for alle. Den siste tiden har vært preget av knallhard jobbing, sier Børli, men nå faller brikkene på plass.

Frode Børli leder utviklingsavdelingen i Seria.
Frode Børli leder utviklingsavdelingen i Seria.

Siden Istribute i stor grad retter seg mot bedrifter, er poenget deres at man gjerne ikke har lyst å gi fra seg rettighetene til videoer man lever av, til tjenester som for eksempel YouTube. Der skal Istribute ha sin nisje: De tilbyr infrastruktur, konvertering og lagring av video, men eierskapet til innholdet forblir i hendene til videoskaperne. Det skal heller ikke foreligge reklame på videoene, og personvern skal være 100 prosent ivaretatt.

Alle kan få tilgang til utviklingsprogramvare, slik at løsningen kan integreres i publiseringssystemer som Wordpress, Drupal og Joomla. Integrasjon med Facebook er også noe det jobbes med.

Børli bekrefter også at Istribute vil støtte mobile plattformer som iOS, Android og Windows Phone, og det vil være mulig å bygge inn funksjonaliteten i tredjepartsapplikasjoner.

Resultatet skal altså være en svært fleksibel plattform for distribusjon av video som skal fungere med de fleste relevante CMSer.

    Les også: