JUSS OG SAMFUNN

Bokbransjen med på korstog mot pirater

Vil avdekke fildelernes IP-adresser via advokatfirmaet Simonsen.

16. juni 2009 - 14:32

Den norske film- og musikkbransjen får nå nye allierte i kampen mot ulovlig fildeling. Bokbransjen står klar til å utvide konstellasjonen av piratjegere, representert av advokatfirmaet Simonsen.

- Alle norskproduserte lydbøker ligger ute på fildelingsnettstedet Pirate Bay. Det er vanskelig å si noe om omfanget av ulovlig nedlasting, men det er antakelig større enn vi har trodd tidligere, sier advokat i Foreleggerforeningen Mathias Lilleengen til digi.no.

Bransjen står dessuten foran en bølge av digitale utgivelser i form av ebøker.

Dette vil skape nye utfordringer og et behov for å håndheve rettigheter etter åndsverksloven, mener Lilleengen, som sier han opplever en engstelse blant forfattere.

Foreningen representerer rundt 80 små og store norske forlag, inkludert alle de største. Lilleengen innrømmer at de har pratet med Simonsen i ett års tid.

- Forbruket av lydbøker har økt voldsomt, samtidig har salget flatet ut de siste årene. Vår arbeidsteori er at en god del laster ned ulovlig, sier advokaten.

Fredag var Lilleengen og Forleggerforeningen invitert med advokatselskapet til et møte hos Datatilsynet.

Siden 2006 har advokatselskapet hatt en midlertidig konsesjon fra Datatilynet til å overvåke og kartlegge ulovlige fildelere. I disse dager skal tilsynet bestemme om den omstridte konsesjonen blir forlenget.

- På møtet fortalte vi hvorfor Simonsens konsesjon har betydning for oss og hvorfor bokbransjen blir berørt av ulovlig fildeling.

Forleggerforeningen har tidligere politianmeldt ulovlig kopiering og salg av lydbøker, men opplevde ifølge Lilleengen at politiet henla på grunn av manglende ressurser.

- Vi vurderer å forfølge saker med ulovlig fildeling gjennom Simonsen, men har ikke gjort det ennå.

- Et enkelt lydbokforlag har ingen mulighet til å finne ut hvilke IP-adresser som står bak. De har heller ingen mulighet til å finne ut hvem som står bak IP-adressene igjen. De må få hjelp. Vi har ikke kapasitet til selv å finne ut hvem som ulovlig laster opp og ned lydbøkene våre, så vi trenger hjelp av Simonsen, sier Mathias Lilleengen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.