BEDRIFTSTEKNOLOGI

Børsen: Blåmandag for IT

Mandag ble en ny nedtur for aksjene på Oslo Børs, og som vanlig gikk det spesielt hardt utover IT-selskapene. Bare Provida overlevde mismotet som sendte Oslo børs IT-indeks ned 3,4 prosent.

Eirik Flaa
27. okt. 1997 - 20:04

Kraftig nedgang i totalindeksen ble igjen forsterket i IT-indeksen. Tunge selskaper som Ask og Tandberg Data falt som steiner, og ga IT-indeksen det største nedgangen så langt i år Indeksen falt med totalt 45,17 poeng, tilsvarende 3,4 poeng i løpet av mandagen. Til sammenligning falt totalindeksen med 29,59 poeng, eller 2,1 prosent.

Blant IT-selskapene var det bare en eneste som avsluttet med positivt fortegn: Provida. Selskapet annonserte fusjonsplaner med det svenske Entra Data AB, og la fram planer om å bli Europas ledende selskap innen programvare for bank og finansnæringen.

- Dette ser svært spennende ut, sa en analytiker til digi.no etter børsslutt.

Provida-asjen gikk opp i løpet av dagen med 5 kroner til ny kurs 100 kroner.

For Opticom, Sensonor og Visma ble mandagen en skikkelig nedtur. Aksjene falt med henholdsvis 8,65, 8,11 og 7,96 prosent tirsdag. Mest overraskende er kanskje nedgangen i Visma. Selskapet holdt mandag morgen en presentasjon der den nyansatte administrerende direktør Øystein Moan la fra strategien for selskapet.

- Det virket som om denne mannen vet hva han driver med, sier en analytiker som synes Moans fremstilling ga et godt inntrykk. Analytikeren mener nedgangen i Visma-aksjen i første rekke skyldes markedstrenden.

- Det virker som om det er dårlig psykologi i teknologiaksjer generelt om dagen. Det forundrer meg likevel at det slår så hardt ut for Visma, sier analytikeren.

Ark leverte tallene i dag men aksjen står fortsatt spikret til 90 kroner som er oppkjøpstilbudet til Getronics. Ask-tallene viste framgang både i omsetning og resultat, men i forhold til de to foregående kvartalene var veksten likevel noe redusert.

Aktiviteten på Oslo Børs var lav mandag, og totalt ble det ikke omsatt aksjer og grunnfondsbevis for mer enn 979 millioner kroner. Ifølge Oslo Børs har gjennomsnittlig omsetning i oktober vært 1,739 milliarder kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.