JUSS OG SAMFUNN

Bråk om EUs digitale kopi-regler

EU har publisert sitt copyright-direktiv, som skal gi medlemslandene et tilnærmet felles regelverk for den digitale tidsalderen. Forbered dere på en drøss rettsaker, sier noen analytikere, og diskusjonene går allerede høyt på forskjellige e-postlister.

29. juni 2001 - 14:27

EU har vedtatt sitt copyright-direktiv, etter flere års arbeid med å finne en utgave alle medlemmene kunne være enige om. Nå er direktivet publisert på Eur-Lex, noe som gir medlemslandene 18 måneder til å implementere det i sine lover. EU-direktivet har som mål å strømlinjeforme reglene innad i unionen, og her i Norge kan vi bli berørt gjennom vårt medlemsskap i EØS.

Regelverket baserer seg på en WIPO-traktat fra 1996, som hadde som mål at lovene om opphavsrett og kopirett over hele verden skal være synkroniserte.

Men medlemslandene må ikke implementere loven ord for ord, og de trenger heller ikke ta med alle unntakene som ble vedtatt.

Og dette er et sentralt punkt. Blant unntakene finnes blant annet et sentralt kompromiss om privatkopiering - den retten du og jeg har til å ta kopier av CD-er til eget bruk - for denne delen av regelverket ble "sneket" ut som et varsomt konstruert tillegg, ifølge analyseselskapet WebNoize. Når så en rekke medlemsland lager sin egen versjon av direktivet, kan Europa vente seg et regn av rettsaker som vil stille alle USAs DMCA-relaterte rettsaker i skyggen.

Flere protestorganisasjoner har oppstått iløpet av direktivets behandlingstid. Disse har havnet på parti med forbrukerorganisasjoner, maskinvareprodusenter, ISP-er, biblioteker, telekomoperatører og andre som mener direktivet vil legge spiker på motorveien for deres mulighet til å tilby digitale tjenester eller gjøre forretninger på nettet.

Direktivet kan leses i pdf-versjon (153KB) på EUs Eur-Lex-sider eller i html-versjon (57KB) på nettstedet Cryptome.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.