BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bransjen frykter ny «pirattjeneste»

Etablerte leverandører og filmskapere er nervøse.

Popcorn-pirater på kino. Illustrasjon for Popcorn Time.
Popcorn-pirater på kino. Illustrasjon for Popcorn Time. Illustrasjon: Popcorn Time
27. jan. 2015 - 15:37

Popcorn Time har på kort tid vokst til å bli en massiv suksess. Tjenesten er basert på BitTorrent-protokollen, og bidrar dermed til utveksling av piratkopiert innhold på samme måte som andre BitTorrent-tjenester.

Den store forskjellen er at mens vanlige klienter fremdeles kan være litt kompliserte å bruke for mindre datakyndige, er Popcorn Time ekstremt strømlinjeformet. Grensesnittet ligner veldig på lovlige tjenester som Netflix, og man velger filmer og serier helt enkelt ved å klikke på coverbilder. Det ser veldig profesjonelt og offisielt ut. Avspillingen er like enkel - filene strømmes fortløpende, så brukeren merker ingenting til prosessene i bakgrunnen. Det er lett å velge undertekster og kvalitet. Egne apper finnes for Windows, Mac, Linux og Android.

Nå har de etablerte, lovlige strømmetjenestene også merket seg trusselen fra Popcorn Time.

Forrige uke meldte nettopp Netflix at Popcorn Time er en merkbar konkurrent. Det gjelder likevel bare Netflix i Nederland, der selskapet siterer søkeoversikten fra Google Trends, som viser at søkeaktiviteten etter Popcorn Time har over høsten og vinteren blitt jevnstor med Netflix. Begge ligger godt over søkene etter konkurrenten HBO.

Basert på samme søkedata er situasjonen litt mer betryggende for Netflix i Norge, der Popcorn Time definitivt er synlig, men ligger langt under Netflix. Og over HBO. På verdensbasis overgår Netflix begge konkurrentene med god margin.

Den norske filmbransjen er likevel bekymret, ifølge NRK. Filmprodusenter, som «Kon Tikis» Aage Aaberge sier til NRK at gratis nedlastning av film fører til at man ikke vil være i stand til å lage såpass dyre prosjekter som «Kon Tiki».

Tjenester som Popcorn Time kan heller ikke stoppes på lovlig vis, da strømming av piratkopiert innhold ikke bryter noen lover i Norge. Willy Johansen i Rettighetsalliansen (en organisasjon som samler norske rettighetshavere for å jakte på pirater) sier til NRK at en lovendring må til for å stoppe denne typen særdeles brukervennlige tjenester som gir adgang til piratkopiert innhold.

Det er tydelig at Popcorn Time kan være begynnelsen på en ny trend når det gjelder brukervennlig piratkopiering og samtidig føre til en endring av strategier hos de lovlige strømmegigantene, når både storheter som Netflix og filmbransjen begynner å bli bekymret.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.