BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bransjen: "Ikke sjokk, men avsky"

Microsofts motstandere virker stort sett resignert. Sun advarer aktører i andre bransjer at nå vil de også merke Microsofts harde metoder.

3. nov. 2002 - 18:59

Microsoft selv er selvfølgelig strålende fornøyd med kjennelsen til dommer Collen Kollar-Kotelly, selv om Bill Gates tar et lite forbehold om at det kreves en helhetlig vurdering før man kan ta endelig stilling. Den andre forliksparten, USAs justisdepartement, har også uttalt seg svært positivt.

Les også

Microsofts erkefiende Sun mener kjennelsen "gjør lite for å fremme grunnleggende prinsipper som valgfrihet, fornyelse og konkurranse, eller til å beskytte millioner av utviklere og selskaper som ønsker en åpen markedsplass." Sun anla sak mot Microsoft i våres og krever opptil en milliard dollar i erstatning for utilbørlig konkurranse mot Java. Suns sjefsjurist publiserte en uttalelse der det slås fast at delstatene har gode grunner til å anke saken, noe Sun oppfordrer dem til å gjøre. Til New York Tiimes sier selskapets visepresident og programvareansvarlig Jonathan Schwartz at kjennelsen frigjør Microsoft til å konkurrere med full tyngde i en rekke nye markeder, også utover det som er vanlig for teknologiselskaper, og at spesielt mediaselskaper, detaljister og finansielle institusjoner må være på vakt.

AOL Time Warner som også har anlagt en omfattende sak mot Microsoft, var mer tilbakeholden. Deres uttalelse roser dommeren for å ha skjerpet kontrollen med Microsoft og for å ha bidratt til sterkere beskyttelse av forbrukerne og konkurransen. Den legger til at kampen mot Microsoft-monopolet er verken slutt eller resultatløs hittil.

Både Sun og AOL Time Warner peker på at EU-kommisjonen etterforsker Microsoft for anklager som går utover dem i den amerikanske monopol-saken.

Sjefen for et lite selskap som prøver å konkurrere innen interaktiv tv, uttrykker noe som skal være en typisk reaksjon i Silicon Valley, ved å si at man føler "avsky men ikke sjokk". Andre i det samme geografiske området sier at markedssituasjonen i dag er som om klokka var skrudd 13 år tilbake i tid med de gamle kjempene IBM og Microsoft i enestående maktposisjoner.

Jon von Tetzchner i Opera sier at Microsoft er kjent skyldig men forblir ustraffet. Han er ikke overrasket over denne utviklingen.

En talsperson for Kodak, som tidligere har uttrykt seg kritisk til Microsoft, sier at Microsoft nå tar hensyn til mange av deres tidligere innvendinger.

RealNetworks, en sterk Microsoft-konkurrent innen multimediaspillere og digital underholdning, sier at dommeren later til å ha tatt noen av deres innvendinger mot forliket til følge, blant annet ved å innskjerpe at PC-leverandører kan konfigurere Windows-PC-er slik at deres multimediaspiller starter automatisk hver gang PC-en slås på.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.