BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bredbånd Internett-løsning

Nokia vil gjøre bredbånd tilgjengelig også for privatmarkedet. Nokia Eksos tilbyr løsninger for å levere både smal- og bredbåndtjenester som skal være både raske og kostnadseffektive.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. mars 1998 - 12:43

Ifølge Nokia skal Eksos-konseptet være velegnet for både kombinerte smalbånd/bredbånd-applikasjoner, men også for separate smalbånd- og bredbåndsystemer.

Eksos er et optimalisert aksesskonsept som inkluderer både V5-basert aksess og ATM (asynkron overføringsmodus) over xDSL-basert bredbåndaksess (xDSL er en fellesbetegnelse for ulike standarder for dataoverføring over vanlige kobber-/telelinjer, som ADSL, VDSL, IDSL). Eksos skal også være forberedt for fremtiden med muligheter for å gå over fra smalbånd til bredbånd, samt enkel innlemming av fremtidige høykapasitets VDSL- eller fibertilkoblinger (VDSL=Very High Speed Digital Subscriber Line - inneholder 1024 kanaler, kan overføre opptil 50 Mbit/s opptil 300 meter).

Bredbåndaksessnoden til Eksos er en ATM-multiplekser med to nivåer med xDSL-aksess som gir høyhastighets bredbåndaksess over de eksisterende kobberlinjene.

Eksos AN/n er smalbåndmodulen i Eksos-konseptet. Denne er basert på et standardisert åpent V5 grensesnitt. Det tillater valgfrie kombinasjoner av POTS, ISDN og data over den samme noden. Eksos AN/n er skalérbar. Ifølge Nokia betyr dette at operatøren kan begynne med en liten initiell investering, for så å utvide nettverket ettersom etterspørselen øker.

Nodemodulen for bredbåndsaksess, Eksos AN/b, tilbyr operatørene muligheten til å tilby bredbåndtjenester, inkludert høyhastighets Internett for både bedrifts- og privatkunder. Man kan fra noden fjernstyre aktiveringen av ADSL-tjenesten, noe som skal gjøre det enklere starte opp tjenesten hos sluttbrukerne. Ifølge Nokia, kan man med Eksos aktivere en slik tjeneste i løpet av få minutter etter at kunden har bestilt tjenesten.

Markku Hynninen, Nokias visepresident for aksessnodeprodukter for fast aksess, mener at en dobling av antall Internett-brukere de neste tre årene er et konservativt anslag. Men de fleste brukerne er begrenset av lav hastighet. Han mener at det er voksende etterspørsel etter raskere linjer, ikke minst på privatmarkedet. Derfor anslår Nokia at antall private xDSL-brukere vil vokse kraftig og passere antall bedriftsbrukere i løpet av 1999.

Hynninen mener at det er viktig å være tidlig ute med å investere i slike tjenester.

- For det første er det en konkurransemessig fordel å være tidlig ute, men like avgjørende er det faktum at det tar tid å bygge opp en slik tjeneste. I tillegg er etterspørselen allerede tilstede.

Hynninen forteller at Nokia samarbeider med en rekke partnere med pilotprosjekter, uten at han vil nevne noen eksempler.

- Foreløpig er dette konfidensielt, sier han til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.