NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Brudd i to sjøkabler rammer flere afrikanske land: Nettet er for tregt til å sende epost

Det er usikkert når kablene vil være reparert.

SAT-3/WASC er ett av to kabelsystemer som er skadet. Begge fører internettrafikk mellom Europa og hele Afrikas vestkyst.
SAT-3/WASC er ett av to kabelsystemer som er skadet. Begge fører internettrafikk mellom Europa og hele Afrikas vestkyst. Skjermbilde: TeleGeography/submarinecablemap.com
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
17. jan. 2020 - 13:13

Internettbrukere sør for Sahara har fått dårlig dekning etter etter brudd i to undersjøiske kabler til kontinentets vestkyst.

Det skriver Bloomberg Africa.

De såkalte WASC og Sat3/Wasc-kabelsystemene (West Afrika Submarine Cable/South Atlantic 3) ligger i Atlanterhavet. Begge kablene knytter en rekke land nedover Afrikas vestkyst, inkludert Sør-Afrika, til Europa gjennom Spania og Portugal.

Et av bruddene skal ha skjedd nær hovedstaden Libreville i Gabon, og det andre nær hovedstaden Luanda i Angola, skriver Openserve, en enhet av Sør-Afrikas største telekomleverandører, Telkom SA SOC, i en uttalelse.

Under utbyggingen av fiberkabler i Ålesund skal det ha oppstått svært mange skader. Graveselskapet hevder et skyldes at bredbåndsleverandøren ikke har kontroll. Illustrasjonsbildet er ikke fra den aktuelle jobben.
Les også

Mener det er konkurrentens feil: Skal ha påført fiberen over 100 skader på kort tid

I noen land kan ikke privatpersoner og bedrifter sende epost eller ta telefonsamtaler over landegrenser. 

Det finnes få alternative føringsveier for internett til de Vest-Afrikanske landene, spesielt sør for Sahara, ifølge kartet til TeleGeography.

Uavklart situasjon

Deler av kablene ligger dypt under vann, og det er foreløpig usikkert når kablene vil være reparert.

Afrikas største telekomoperatør MTN Group har beklaget ulempene til kunder i Nigeria og Elfenbenskysten på Twitter og gjennom avisannonser, der de skriver at problemet er utenfor leverandørens kontroll.

Situasjonen påvirker alle operatører og kunder i regionen, ifølge MTN, som opplyser om at de er i gang med å finne alternative løsninger for å gi kundene sine dekning inntil videre.

De to kabelsystemene går parallelt med en flere landepunkter langs Afrikas vestkyst fra Sør-Europa, og helt ned til Sør-Afrika. Begge er over 14.000 kilometer lange og eies av en bred sammensetning av ulike lokale telekomoperatører.

WASC-kabelen har en viderekobling med dedikerte fiberpar i en annen kabel fra Portugal til Storbritannia.

Inger Vollstad i Nkom vil ikke utelukke muligheten for at mobiloperatørene kan bli pålagt å opprettholde 2G-nettet, men sier det er alt for tidlig å ta noen avgjørelse om det nå.
Les også

2G-stenging truer eCall: Operatørene kan bli pålagt å opprettholde 2G-nettene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.