NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Brudd i to sjøkabler rammer flere afrikanske land: Nettet er for tregt til å sende epost

Det er usikkert når kablene vil være reparert.

SAT-3/WASC er ett av to kabelsystemer som er skadet. Begge fører internettrafikk mellom Europa og hele Afrikas vestkyst.
SAT-3/WASC er ett av to kabelsystemer som er skadet. Begge fører internettrafikk mellom Europa og hele Afrikas vestkyst. Skjermbilde: TeleGeography/submarinecablemap.com
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
17. jan. 2020 - 13:13

Internettbrukere sør for Sahara har fått dårlig dekning etter etter brudd i to undersjøiske kabler til kontinentets vestkyst.

Det skriver Bloomberg Africa.

De såkalte WASC og Sat3/Wasc-kabelsystemene (West Afrika Submarine Cable/South Atlantic 3) ligger i Atlanterhavet. Begge kablene knytter en rekke land nedover Afrikas vestkyst, inkludert Sør-Afrika, til Europa gjennom Spania og Portugal.

Et av bruddene skal ha skjedd nær hovedstaden Libreville i Gabon, og det andre nær hovedstaden Luanda i Angola, skriver Openserve, en enhet av Sør-Afrikas største telekomleverandører, Telkom SA SOC, i en uttalelse.

Per Haakon Lomsdalen har siden i fjor vært konsernsjef i norske Spir Group, som er et resultat av at sak- og arkivenheten i Evry ble skilt ut i 2019.
Les også

Kutter utviklere i utlandet: – Hadde ikke nok kontroll

I noen land kan ikke privatpersoner og bedrifter sende epost eller ta telefonsamtaler over landegrenser. 

Det finnes få alternative føringsveier for internett til de Vest-Afrikanske landene, spesielt sør for Sahara, ifølge kartet til TeleGeography.

Uavklart situasjon

Deler av kablene ligger dypt under vann, og det er foreløpig usikkert når kablene vil være reparert.

Afrikas største telekomoperatør MTN Group har beklaget ulempene til kunder i Nigeria og Elfenbenskysten på Twitter og gjennom avisannonser, der de skriver at problemet er utenfor leverandørens kontroll.

Situasjonen påvirker alle operatører og kunder i regionen, ifølge MTN, som opplyser om at de er i gang med å finne alternative løsninger for å gi kundene sine dekning inntil videre.

De to kabelsystemene går parallelt med en flere landepunkter langs Afrikas vestkyst fra Sør-Europa, og helt ned til Sør-Afrika. Begge er over 14.000 kilometer lange og eies av en bred sammensetning av ulike lokale telekomoperatører.

WASC-kabelen har en viderekobling med dedikerte fiberpar i en annen kabel fra Portugal til Storbritannia.

Jørn Slåtten, leder i Fiberforening.no, mener Nkom må vente med den foreslåtte reguleringen av bredbåndsmarkedet.
Les også

Fiberforeningen: Ber Nkom utsette bredbåndsreguleringen: – Forhastet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.