FORBRUKERTEKNOLOGI

Brukervennlighet teller mest i Office 2007

Microsoft fant at 80 prosent av brukernes ønsker om nye funksjoner i Office, allerede er der.

5. okt. 2006 - 11:16

Da Microsoft skulle legge grunnlaget for neste versjon av Office, i dag kjent som Office 2007 (tidligere Office 12), ba de brukere om hva slags nye funksjoner disse ønsket seg. Da svarene ble gransket, viste det seg at 80 prosent av de ønskede «nyhetene» for lengst var implementert i Office 2003 eller til og med tidligere.

Derfor valgte Microsoft å legge avgjørende vekt på å gjøre Office-applikasjonene enklere å bruke. Utenom det nye, åpne dokumentformatet, samt støtte til andre åpne formater og til Adobes pdf-format, er det knapt noe man vil kunne gjøre med Office 2007 som man ikke kan gjøre med Office 2003. Microsoft har varslet at det nye, åpne format Open Office XML også vil tilbys som gratis tillegg for Office XP og Office 2003. Det understreker at hovedargumentet for å oppgradere er ikke at man kan gjøre mer, men at alt blir enklere, og at funksjonene blir lettere å oppdage, slik at man gjør mer i praksis.

De første betatesterne av Office 2007 var imidlertid ikke fornøyd med det nye grensesnittet, der mappefaner og verktøyfelt erstattet de kjente nedtrekkbare menyene.

De satt pris på grensesnittets bruk av grafikk som viser hva hver kommando faktisk gjør, i noen tilfeller ved å generere en liten forhåndsvisning av hva som skjer med dokumentet hvis man kjører kommandoen. På den måten kan man for eksempel se hva en fontendring vil gjøre med et dokument, før man endrer fonten.

På den andre siden var testerne jevnt over misfornøyd med at grensesnittet tok for mye plass.

    Les også:

Bildet nedenfor viser to eksempler på gammelt grensesnitt og det i den første Office 2007-betaen, for henholdsvis e-postklienten Outlook, og tekstbehandleren Word.

Verktøylinjen er erstattet av noe Microsoft kaller «ribbon», kanskje best oversatt til «oppgavebånd». Menyene under «Fil», «Rediger» og så videre, er erstattet av faner med oppgaver samlet i logiske grupper. Det er lett å se hvor mye større plass det nye grensesnittet var tenkt å ta. Endringen var innlysende: Legge opp fanene slik at de bare åpner seg når musmarkøren ligger over dem. Da blir arealet viet faste kommandoer faktisk redusert i forhold til Office 2003, samtidig som man beholder den grunnleggende ideen å gjøre grensesnittet mer logisk, mer grafisk, og enklere å finne fram i.

Microsoft mener at vanlige brukere vil tjene mest på de nye forbedringer.

For bedrifter kan dette føre til både høyere kvalitet på dokumenter, og til færre henvendelser til support. Microsoft innrømmer at avanserte brukere vil antakelig være dem som får størst problemer med å vende seg til det nye grensesnittet.

I en ny vurdering av Office 2007 (datert 26. september) anbefaler analyseselskapet Gartner at bedrifter legger opp til organisert opplæring ved en eventuell overgang til den oppgraderte kontorpakken, for å avverge at det nye grensesnittet på kort sikt fører til forvirring, og for å legge et grunnlag for at de ansatte lærer å utforske mulighetene på egen hånd.

Gartner peker videre på at Excel er utvidet slik at regnearkene kan gjøres langt større enn i Office 2003, og på at Excel og presentasjonsprogrammet Powerpoint får felles grafikkmotor, slik at Excel-grafikk ikke blir skamfert når det limes inn i Powerpoint.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.