Abonner
TELEKOM

Brukte bredbåndspenger på porto

Nordland fylkeskommune delte ut 100 millioner. Her gikk pengene.

Å bygge ut bredbåndsinfrastruktur er kostbart. Derfor har myndighetene gått inn med millionstøtte til flere av prosjektene. I Nordland skal en av utbyggerne ha vært litt vel ivrig med viderefaktureringen. Bildet er fra Skesdsmo i 2003, der Veidekke gravde grøfter for å plassere fiberkabler.
Å bygge ut bredbåndsinfrastruktur er kostbart. Derfor har myndighetene gått inn med millionstøtte til flere av prosjektene. I Nordland skal en av utbyggerne ha vært litt vel ivrig med viderefaktureringen. Bildet er fra Skesdsmo i 2003, der Veidekke gravde grøfter for å plassere fiberkabler. Bilde: Rune Myhre/Dagbladet/All Over Press

VG kunne søndag avsløre at bredbåndstøtten Nordland Fylkeskommune har delt ut, 100 millioner kroner de siste to årene, har gått til mye annet enn bredbånd.

Selskapet Signa Bredbånd i Bodø fikk tilslaget på å drifte de fleste nettene som er bygget med offentlig støtte i Nordland. Men VGs gjennomgang av pengebruken viser at de offentlige bredbåndskronene har gått til mye annet enn å investere i bredbånd.

Selskapet skal ha krevd, og fått innvilget, dekning av utgifter til blant annet porto på reklameutsendelser, salgstilbud via SMS, reiseutgifter til selgere samt kostnader til å skrive ut salgskontrakter.

Til og med innkjøp av TV-dekodere som plasseres ute hos kundene har Signal fått offentlig støtte til, skriver VG.

Pengene Nordland Fylkeskommune delte ut ble bevilget fra kommunal- og regionaldepartementet, De sier det ikke var meningen at skattepengene skulle brukes på denne måten.

– Markedsføringstiltak vil normalt sett ikke være å regne som investering og dermed ikke støtteberettiget, sier Anne Marit Schiong, nestleder i departementets kommunikasjonsavdeling, til avisen.

Ifølge departementet stilles det strenge krav til hvordan de bevilgede bredbåndsmillionene skal brukes. De skal benyttes til å bygge ut nettene, ikke til drift eller å tilby tjenester som telefoni og TV. Til VG avviser daglig leder i Signal Bredbånd at de har misbrukt den offentlige støtten.

– Vi har levert inn et anbud, fått tilslaget og fakturerer de kostnadene vi har hatt. Og ja, jeg mener det er fornuftig bruk av offentlige midler, sier daglig leder Hans Larsen.

    Les også:

Les mer om: