JUSS OG SAMFUNN

Budsjettforliket antyder at Siv Jensen kan bli «IT-minister»

Skal utrede hvem som bør overta ansvaret for digitaliseringen.

Det kan bli finansminister Siv Jensen (bildet) som får ansvaret for regjeringens digitaliseringspolitikk, ikke kommunalminister Jan Tore Sanner som i dag, blir det antydet i budsjettforliket. Men først skal et utvalg si sitt om saken.
Det kan bli finansminister Siv Jensen (bildet) som får ansvaret for regjeringens digitaliseringspolitikk, ikke kommunalminister Jan Tore Sanner som i dag, blir det antydet i budsjettforliket. Men først skal et utvalg si sitt om saken. Bilde: Espen Zachariassen
24. nov. 2015 - 13:54

Etter tunge forhandlinger, og langt på overtid, kom regjeringspartnerne Høyre og Frp i går fram til et budsjettforlik med Venstre og Krf.

Gjøvik jubler

En av de som jubler er Center for Cyber and Information Security (CCIS) ved Høgskolen i Gjøvik, som nå får syv millioner kroner til neste år. I en pressemelding uttrykker de glede over tildelingen.

– Dette blir en viktig del i arbeidet med å øke kunnskapen om IKT-sikkerhet og styrke bekjempelse av datakriminalitet og terror som utnytter elektroniske kommunikasjonskanaler, sier CCIS-direktør Sofie Nystrøm.

Fra nyttår blir høgskolene i Ålesund, Sør-Trøndelag og Ålesund en del av NTNU, noe som samlet vil danne landets største universitet.

– CCIS fortsetter byggingen av Europas største senter for anvendbar kunnskapsutvikling innen kybersikkerhet. Sammen med NTNU skal vi nå se på hvordan CCIS kan ta en enda mer tydelig internasjonal posisjon, uttaler styreleder Morten Irgens.

Les denne: Skal gi politiet big data-system med ekstrem kapasitet

– Forspilte sjanser

IKT-Norge er langt mindre entusiastiske over det som blir fasiten til neste års statsbudsjett. De kaller det et krisebudsjett som ikke blir utnyttet fullt ut.

– I en budsjettsituasjon der vi som nasjon er presset på alle kanter, er det nettopp digitalisering som bør prioriteres. Omstilling må til, og digitalisering er nøkkelen. Dette burde vært startpunktet for nødvendig omstilling, heter det i en uttalelse sendt fra IKT-Norges Heidi Austlid til digi.no.

Heller ikke det opprinnelige forslag til statsbudsjett, der regjeringen la fram én milliard til digitalisering av offentlig tjenester, utløste den helt store entusiasmen fra bransjeorganisasjonen.

Mer skepsis

I gårsdagen forlik er det funnet penger til 100 nye IT-studieplasser. Dette er bra, men likevel ikke nok til å fylle verken dagens eller fremtidens behov, sier Austlid.

De borgerlige setter av 75 millioner kroner mer i støtte til bygging av bredbånd, altså i områder der kommersielle selskaper alene ikke ønsker å investere. Det er for puslete og vil ikke ta unna køen av prosjekter som søker om stønad, mener hun.

Det er også beklagelig, sier Austlid, at det ikke er klart når en gunstig, lav elavgift for datasenter skal tre i kraft. Dette er noe de forventer trer i kraft fra 1. januar neste år.

En varslet reduksjon i elavgift for datasentere har skapt begeistring for en vordende industri i Norge. Verken tidspunktet for når avgiftskuttet inntreffer eller justeringen som sådan er nevnt i forliket. digi.no har bedt Finansdepartementet klargjøre, og vil oppdatere når svar foreligger.

Les kommentar: Digitaliseringen i Norge går for sakte

Siv som «IT-minister»?

 <i>Bilde: Espen Zachariassen</i>
Bilde: Espen Zachariassen

Ellers står det i budsjettforliket at «flertallet er enige om å be regjeringen sette ned et utvalg som skal vurdere en omorganisering av det statlige digitaliseringsansvaret, slik at en sikrer sterkere samordning mellom sektorer og med kommunene. Spesielt skal det vurderes om den danske måten å organisere dette på er riktig for Norge». Regjeringen skal orientere Stortinget om status for arbeidet innen sommeren 2016.

I dag er digitaliseringsansvaret laget til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, under ledelse av statsråd Jan Tore Sanner. I den danske modellen det siktes til er tilsvarende ansvar derimot lagt til Finansdepartementet.

Avhengig av hva utvalget kommer fram til, så kan det altså bli slik at kommunalminister Jan Tore Sanner overlater det koordinerende digitaliseringsansvaret til finansminister Siv Jensen.

Tilhengerne av denne modellen bruker å trekke fram at Finansdepartementet har langt mer penger og makt, og dermed gjennomføringskraft.

Dette er som musikk i ørene til IKT-Norge, som overfor digi.no sier at de kjenner igjen både ønsker og formuleringer de selv har brukt.

– Med de utfordringer Norge står ovenfor så trenger vi bedre samordning i offentlig sektor. Vi har lenge sagt at man bør se til Danmark som eksempel med en felles forpliktende digitaliseringsplan for stat og kommune og med Finansdepartementet som samordningsansvarlig departement. Vi vil jobbe videre for at utvalget kommer fram til gode løsninger som får gjennomslag, sier IKT-Norges Heidi Austlid.

Les om Sanners metode: Gigantprosjektenes tid er over

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.