BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bygger plattform for Xeon-familien

Intel slipper de første nyhetene i det som tegner til å bli en ny helhetlig plattform for Xeon-familien i høst.

9. feb. 2005 - 11:37

Etter nyheter rundt Itanium, Pentium 4 og trådløst samband, slapp Intel informasjon om Xeon-prosessorene i en konferansesamtale med journalister i går.

Som kjent ble toprosessorversjonen, Xeon DP («dual processor»), oppgradert med hybrid 64/32 biters prosessering i fjor sommer, etter mønster av AMDs Opteron-prosessor. Xeon DP med EM64T, som er Intels betegnelse på hybrid 64/32, oppgraderes nå med høyere klokkefrekvens og større cache.

Innen 90 dager kommer en større nyhet, nemlig at EM64T også gjøres tilgjengelig på Xeon MP («multi processor»), prosessoren beregnet på fireveis servere og større.

Xeon MP EM64T vil komme i to varianter, foreløpig kjent under kodenavnene Potomac og Cranford, som skiller seg hovedsakelig på cache-siden. Potomac vil utstyres med 8 MB nivå 3 cache.

Samtidig med MP EM64T kommer et nytt brikkesett, døpt E8500 og kjent under kodenavnet Twin Castle.

Dette brikkesettet markerer at Intel er i ferd med å opphøye Xeon fra bare å være en prosessorfamilie til å være det selskapet kaller «plattform». E8500 vil spille samme rolle for Xeon-prosessoren som 915-brikkesettet for bærbare PC-er. Sammen med Pentium M-prosessoren, definerer 915-brikkesettet den nye Centrino-plattformen for bærbare PC-er. For å klatre oppover i verdikjeden, satser Intel på å samle sine prosessorer og brikkesett i ferdige plattformer.

E8500-brikkesettet støtter DDR2-minne (litt raskere, men framfor alt mindre energikrevende enn DDR-minne) PCI Express for inn- og utdata (raskere enn PCI), etterspørselbasert svitsjing (demand based switching, senker prosessorhastigheten og følgelig også energiforbruket avhengig av hvor mye prosessoren har å gjøre), feilkorrigerende dataoverføring og en forsidebuss i 667 MHz mot 400 MHz i dag.

E8500-brikkesettet er også klart for tokjernede prosessorer. Intel regner med å lansere tokjernede Xeon MP EM64T-prosessorer tidlig i 2006.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.