Celine Dion krasjer PC-en din

Celine Dions nye CD krasjer PC-en din. Kopibeskyttelsen sørger for det, og nå oppfordres det til boikott.

Celine Dions nye CD krasjer PC-en din. Kopibeskyttelsen sørger for det, og nå oppfordres det til boikott.

Celine Dions nyeste CD pisker opp storm på nettet. CD-en kan krasje PC-en eller Mac-en din om du prøver å spille den i maskinen. Musikkindustrien vil helst gjøre det vanskelig for folk å spille av musikk-CD på datamaskinen, siden dette gjør det veldig enkelt å rippe musikken til MP3 eller andre formater, og slenge dem ut på nettet.

Plata "A New Day has Come", fra Sony Music, er i flere europeiske land utstyrt med kopibeskyttelsen Key2Audio, og er påklistret merker som sier at den ikke kan spilles på Mac eller PC. Selve CD-platen er også utstyrt med denne advarselen, ifølge Hollywood Reporter.
Om man forsøker å spille platen på datamaskinen sin, vil den sannsynligvis krasje. Noen Dion-fans mener den er mer skadelig enn som så. På de tyske diskusjonsgruppene til MacFixit, hevder Mac-brukerne at CD-en ikke lar seg mate ut etterpå, og at den intensjonalt korrumperte CD-en kan påvirke maskinens firmware på måter man helst ikke vil se.


Endringer i firmware, som er en blanding av maskinvare og programvareinstruksjoner innbygd i maskinvarens kontrollbrikker, kan føre til permanent skade på maskinen.

Sony benekter at det gjøres mer skade enn selve krasjet. Key2Audio er brukt på mer enn 10 millioner CD-er, og er et underbruk av Sony.

På nyhetsgrupper argumenteres det nå for en boikott av Celine Dion, en av verdens mestselgende sangere.

Elektronisk Forpost Norge gikk for få uker siden ut og ba om at lovligheten til slike kopisikre CD-er ble vurdert. Da gjaldt det blant annet artisten Shakira, som også er gitt ut av Sony.


Det bæres stadig ved til bålet i denne konflikten mellom en nervøs platebransje på den ene siden, og forbrukerrettighets-aktivister på den annen. Platebransjen er, med rette vil mange si, redde for å miste inntekstgrunnlaget sitt om digital kopiering blir altfor enkelt, mens andre er mer bekymret for hvilke rettigheter brukerne har i henhold til dagens lovverk.

Til toppen